Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till borgerliga begravningsförrättare

En person i Östersund vill att kommunen ska införa borgerliga begravningsförrättare men kommunens tjänstemän tror inte på förslaget.

Annons

Alla som bor i Sverige har rätt att begravas borgerligt.

Med borgerlig begravning menas en begravning som inte styrs enligt ett förutbestämt regelverk som exempelvis en begravning i en kyrka.

Ceremonin i en borgerlig begravning kan därför utformas relativt fritt av de efterlevande till en avliden person.

En medborgare som bor i Östersund har lämnat in ett förslag som går ut på att kommunen genast borde utse ett antal förrättare som kan hålla i borgerliga begravningar. Medborgaren påpekar att många kommuner i landet har särskilda begravningsförrättare men att sådana saknas i Östersund.

De tjänstemän som behandlat ärendet tycker inte att borgerliga begravningsförrättare är något som Östersunds kommun bör satsa på. De ser inte något större behov av att formellt utse förrättare och bygga upp en administration kring detta utan skriver: ”Den som vill anlita en förtroendevald eller tjänsteman som begravningsförrättare kan redan i dag kontakta vederbörande och höra sig för om han eller hon vill ställa upp.”

I dag ska kommunstyrelsen ta upp ärendet men det är kommunfullmäktige som slutligen avgör frågan om borgerliga förrättare i Östersunds kommun.

Mer läsning

Annons