Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NCC har inte råd att vänta – tvingas säga upp 22 man

/
  • I början av juli förra året presenterade kriminalvården planerna för det nya fängelset i Verksmon. Då sades det att första spadtaget skulle tas i november. Nu snart ett år senare har fortfarande inte ett enda spadtag tagits.   Illustration: Kriminalvården

Byggbolaget NCC får vänta på storbygget på Verksmon på obestämd tid.

– Jag har fått säga upp 22 man. I väntan på fängelset har jag inte kunnat ta några jobb men nu måste jag ta andra jobb annars svälter jag ihjäl hela organisationen, säger Peter Burman, affärschef på NCC.

Annons

Om det blir någon anstalt i Verksmon är fortfarande osäkert. Kriminalvårdens generaldirektör, Lars Nylén, ger beskedet att de pengar som regeringen anslagit inte räcker för att bygga anstalter och häkten i den takt som skulle behövas. Nu när regeringens budgetproposition gjorts offentlig så ska behovet av fängelseplatser revideras men exakt vad det innebär för planerna på ett fängelse i Verksmon är inte klart.

Kriminalvårdens presschef, Ann-Christine Alm, konstaterar att det krävs en analys av läget men har i övrigt ingen information att ge i frågan.

– Det finns ingenting att säga i dagsläget, säger hon och kan heller inte gå in på hur länge det kan tänkas dröja innan Kriminalvården har ett svar på vilka nya anstalter och häkten som ska prioriteras framöver.

För NCC har väntan varit lång innan bygget kan komma igång.

Och Peter Burman, affärschef för NCC region Norrland, säger att han har slutat att vänta. I avvaktan på klartecken från regeringen om igångstart av fängelsebygget har han inte kunnat ta några jobb. Nu måste han göra det för att organisationen ska kunna överleva.

– Det jag ska göra till våren måste jag plocka in nu. Jag ligger egentligen ett halvår fel. Det handlar om att räkna på jobb och mycket administration innan man fysiskt kan komma igång och bygga, säger han.

– Jag är luttrad nu och har väntat sedan 2006. Vi skulle ju köra igång i november förra året var det sagt, men då blev det ju överklagat om att det var en felaktig upphandling. Sedan var det hotet undanröjt.

Och nya besked om att dra igång bygget har kommit slag i slag.

– I mars april var hoppet att komma igång till påsk. Sedan var det sagt att det skulle bli till midsommar. Och nu vet vi ingenting. Det har gått i politik i det här så jag tror inte att någon människa vet vad de hittar på och funderar över.

Mer läsning

Annons