Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverk ska sätta stopp för det tilltagande buslivet i Brunflo

/
  • Foto: Scanpix
  • Foto: Jessica Gow/Scanpix

Incidenter med ungdomar inblandade, brist på respekt för varandra och vuxna samt skadegörelse. Det har blivit allt vanligare i Brunflo. För att förebygga att det går för långt satsar polisen och andra samhällsaktörer på informationsmöten med föräldrar och ungdomar.

Annons
Polisens bild av läget i Brunflo är att antalet incidenter ökar, ungdomarna har tappat respekten för varandra, för yngre och för de äldre.
- Till exempel så är det vanligt med en grupp ungdomar, på kanske tio stycken, som står utanför butikerna och tjatar på alla som går in att de ska köpa ut cigaretter. Det upplevs som så jobbigt att en del människor inte vill gå till affären, säger Pär Sundin, på Östersundpolisens ungdomsgrupp.
- Det kan också handla om att en äldre säger till någon yngre "I morgon ska jag ha två cigaretter av dig annars får du stryk", säger Pär Sundin.
Men han anser inte att det direkt skett en ökning av antalet brottsanmälningar i Brunflo.
- Men vi vill förebygga att det blir det, säger Pär Sundin.
Skolan, nattvandrarna, fältarbetsgruppen och företagarna finns också med i satsningen.
- Vi vill berätta för föräldrar och ungdomar vilken bild vi har av läget i Brunflo. Och visa vilka vi är, vilka olika roller vi har, vilket stöd vi kan ge och att vi är olika aktörer som samarbetar, säger Per Sundin.
Eva Forsberg arbetar inom Östersund kommuns fältarbetsgrupp.
- Vi har märkt av en attitydförändring i Brunflo. Till exempel att det röks nära skolan, det finns grupper av äldre som hittar på bus och de får med sig de yngre. Positivt är att vi inte stöter på mycket fylla i Brunflo, säger Eva Forsberg.
Fältarbetsgruppen delar med sig av tips till föräldrarna på mötena.
- Bilda nätverk, ta reda på vilka andra barns föräldrar är, slå en signal till andra föräldrar och ta kontakt, kom överens om gemensamma tider för när barnen ska vara hemma på kvällarna, säger Eva Forsberg.
Ungdomar som går i årskurserna sex till nio, och deras föräldrar är målgruppen.
- Responsen efter måndagens möte var att några föräldrar nickade igenkännande. Andra fick nog en chock, alla vet inte vad som händer, säger Pär Sundin.
Det första stormötet hölls på måndagskvällen, det andra i går kväll, och det ska vara ytterligare ett nästa vecka.

Mer läsning

Annons