Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturister vill ha nakenbad i Storsjön

/
 • Det finns en efterfrågan på naturist-         turism i det norrländska sommarlandskapet. Men i Jämtland finns inga särskilda nakenbadsplatser. Föreningen Nat-y-rist i Sundsvall har        därför skrivit brev till Östersunds kommun, där man hoppas att kommunen hjälper till att ordna ett i Kungsgårdsviken. Foto: Hasse Holmberg Scanpix

Ett nakenbad i Storsjön skulle dra fler turister till länet. Föreningen Nat-y-rist vill att Kungsgårdsviken blir naturistbadplats.

Annons

I ett brev till kommunen föreslår naturistföreningen Nat-y-rist i Sundsvall att Kungsgårdsviken på Frösön skulle vara en bra tillgång för att locka turister till Jämtland.
– Norrland har varit lite svältfött på det här, kanske för att vi har så gott om enskilda sjöar och stränder där man ändå kan bada ifred, säger Hans Lundström, som är ordförande i föreningen.

Nat-y-rist i Sundsvall har funnits i tre år och har redan nu några jämtlänningar i föreningen. Men än så länge är de så få att det inte går att bilda en egen grupp.
– Vi har därför bildat en särskild Östersundsgrupp för att få till ett bad i Östersund, eller Jämtland. Med det här hoppas vi att vi kan bilda en förening i Jämtland och ett naturistbad som föreningen kan sköta åt kommunen, säger Hans Lundström.
En framtida tanke med ett arrangerat badställe, och en naturistcamping innebär att Jämtland i så fall hamnar i en internationell guide för nakenbad, säger Hans Lundström.
Något som kan locka många utländska turister. Redan nu frågar många efter möjligheterna till nakenbad i Norrland.
Kungsgårdsviken är föreningen Nat-y-rist nuvarande förslag för jämtlänningarna.
– Men det behöver inte vara just där, det går bra någon annan stans också, säger han.
Från politiskt håll hörs både positiva bifall och en del tvekan till det nakna förslaget.
– Jag tycker inte det är otänkbart om det skulle finnas en förening eller organisation som vill driva det, säger Karin Thomasson, mp, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Men det förutsätter att det inte hägnas in på något sätt och att alla har tillträde till badet. Det verkar finnas ett stort intresse för nakenbad från kontinenten.
Att ha ett nakenbad just i Kungsgårdsviken är däremot Karin Thomasson mer tveksam till.
– Kungsgårdsviken är ett av våra allra naturskönaste områden och det vill vi ska vara tillgängligt för alla.

Beslutet om att eventuellt upplåta en strandremsa för nakenbad ligger dock på miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som också fått brevet av föreningen Nat-y-rist. Nämndens ordförande Göte Murén, s, är lite mer tveksam till förslaget om nakenbad.
– Jag tror att förslaget är lite kontroversiellt. Man måste komma ihåg att människor kan ta anstöt. Frågan har så vitt jag vet aldrig varit uppe förut. Det måste utredas av tjänstemännen, jag kan varken säga ja eller nej just nu. Men jag bedömer idag att pengarna inte finns till den verksamheten.

Mer läsning

Annons