Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationell kampanj ska minska trafikskador

/
  • Förbipasserande på gågatan i Östersund fick i går en reflex av Riksföreningen för trafik-, olycksfall- och polioskadade, RTP.

Med hjälp av en reflex syns man på minst 150 meters avstånd – och det minskar olycksrisken.

– Det är en billig livsförsäkring, säger Sonja Andersson, ordförande i RTP.

Annons

"Vi som redan är skadade vill att färre skadar sig i trafiken". Det budskapet förde Riksföreningen för trafik-, olycksfall- och polioskadade, RTP, ut under en nationell kampanj på tisdagen. Det är första gången alla länsföreningar är ute och håller kampanj samma dag för att uppmärksamma riskerna i trafiken – och tala om vilka enkla medel som krävs för att minska dem.

På gågatan i Östersund stod ordföranden för länet, Sonja Andersson, tillsammans med medlemmen Margareta Wahlund och delade ut reflexer till förbipasserande.

– En reflex är en väldigt billig livförsäkring och skulle förhindra väldigt många trafikolyckor, säger Sonja Andersson och Margareta Wahlund.

Och de påpekar att de inte bara behövs på mörka landsortsvägar – utan är minst lika viktiga inne i stan.

– Där kan gatubelysning göra så det blir svårt att se gående trots ljusa kläder. En reflex syns på minst 150 meters avstånd, säger de.

Den nationella kampanjen som hölls i går är ett led i att sätta extra fokus på frågor som reflexanvändande, bältesanvändande och högre säkerhet vad gäller bilstolar.

– Målet är att påverka lagstiftningen, så olycksriskerna minskas, säger Sonja Andersson.

Mer läsning

Annons