Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa varselvåg slår mot kommunerna

Samtidigt som varslen minskar inom många sektorer, bland annat inom industrin, ser de ut att öka i kommunerna. – I takt med tuffare besparingar kan fler varsel uppstå, säger Bengt Marsh, kommundirektör, Östersunds kommun.

Annons

Varseltalen i landets kommuner är nu högre än vad de var under krisen på 90-talet.

Östersunds kommun har ännu inte sett någon väldig ökning av antalet varsel. Hittills i år har kommunen varslat ett tjugotal elevassistenter om uppsägning, men enligt Bengt Marsh, kommundirektör, är risken är stor att fler kan drabbas.

– Med tanke på att vi har besparingskrav på 43 miljoner i år och 108 miljoner 2010 kan det bli fler varsel.

Bengt Marsh tror att det i så fall blir de som arbetar inom sektorerna vård- och omsorg samt barn- och utbildning som kommer att drabbas hårdast. Just nu försöker kommun omplacera anställda i stället för att nyanställa.

– Ambitionen är att så få anställda som möjligt ska varslas, men om kompetensen fattas går det inte bara att flytta en anställd till något annat arbete. Man kan till exempel inte låta en undersköterska utföra en sjuksköterskas tjänst, säger Bengt Marsh.

Han ser med viss osäkerhet på framtiden.

– Jag är lite orolig att vi ska behöva genomföra de varsel som har lagts, säger han.

Kommunerna drabbas förhållandevis sent i den lågkonjunktur som pågått en längre tid.

– Skälet är bland annat att det är en importerad lågkonjunktur, där exportindustrin drabbades först. Därefter har det spridits vidare till underleverantörer och de som arbetar inom handel. Sist av allt når krisen kommunerna när skatteunderlaget börjar vika och kostnaden för arbetslöshet ökar, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Han säger att arbetsmarknaden är på väg att stabiliseras, men att de som sist får ta del av uppgången blir också kommunerna

– Varslen där kommer fortsätta att vara höga resten av året och även under början av nästa år, säger Hans Tydén.

Mer läsning

Annons