Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närpolisens snabba insats ska minska gatuvåldet

Närpolisområde city ska bli ännu bättre på att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det berättar Patrik Jonsson, chef för närpolisområdet.

Annons

Till hans ansvarsområde, city, räknas Östersunds kommun, stora delar av Bergs kommun samt Krokoms kommun, upp till Ytterån.

Polisens Kriminalunderrättelsetjänst gör regelbundet sammanställningar av antal anmälda brott inom myndighetens olika närpolisområden. I den sista sammanställningen för 2009 för city finns inte direkt några överraskningar.

Anmälda bilinbrott, bilstölder och inbrott följer i princip prognosen för året. Skadgörelsen har minskat något.

Sammanställningen visar också att anmälningar om våld utomhus princip följer den uppsatta prognosen och att anmälningar om våld inne vandrat lite uppåt under årets sista tre månader.

Omfattningen av anmälda våldsbrott inne går i vågor, i bland anmäls fler sådana brott och i bland färre berättar Patrik Jonsson.

En stor del av anmälningarna bakom den statistiken är relationsvåld, en annan del är våld i offentliga miljöer.

– Krasst är det så att relationsvård har en tendens att upprepa sig olika former. Det visar också forskning på området.

Ett exempel: en man lagförs för kvinnomisshandel, det går en tid sedan träffar han en ny kvinna och historien upprepar sig.

– Personer återkommer med jämna mellanrum, säger Patrik Jonsson.

Polismyndigheten har en pågående kampanj som ska får fler att anmäla brott i nära relationer, det ingår ett nationellt uppdrag från regeringen som också innefattar vidareutbildning för poliser.

En stor svårighet kring den sortens brott är just att det sker i det dolda, inne och i människors hem, berättar Patrik Jonsson.

Under 2009 har 322 brott som kategoriseras som våld ute skett inom närpolisområdet city. Men antalet anmälda brott och statistik kring det ska tas med en nypa salt tycker Patrik Jonsson.

– Ofta är det så att en händelse ger upphov till fler anmälningar, det sker en anmälan och en motanmälan, eller flera, säger han.

– Vi vet ju inte heller hur mycket vi lyckas stävja genom att bara synas. För att stävja den typen av brottslighet satsar myndigheten på att se till att vara på de rätta platserna vid rätt tidpunkt.

– Vi vet till exempel att de flesta sådana brott sker mellan klockan 22 och 04, säger Patrik Jonsson.

Det är också det som gör att polisen ofta återfinns i Östersunds centrum kring krogarna och vissa andra platser.

– För oss är det viktigt att jobba aktivt och vara där flest brott sker.

Vad gäller våldsbrott utomhus arbetar polisen kontinuerligt med att utvärdera och kartlägga var deras närvaro behövs.

– Vi har beställt en ny analys kring detta för att vi ska veta på vilka platser och vilka tider vi ska lägga våra resurser, säger Patrik Jonsson.

Mer läsning

Annons