Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikamissbruket verkar öka i Sverige

Allt fler missbrukar narkotika i Sverige. Våldsbrott och sjukhusvård relaterat till narkotika har ökat. Och narkotikapriserna är de lägsta på 20 år.

Annons

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som har granskat antalet personer som är misstänkta för narkotikabrott, antalet personer som har fåt sjukhusvård för narkotikarelaterade diagnoser samt antalet personer som har avlidit av narkotikarelaterade orsaker de senaste åren. Och samtliga kategorier pekar på en ökning.

Visserligen kan ökningen bero på andra faktorer, menar CAN:s forskningssekreterare Ulf Guttormsson.

– Källorna kan påverkas av annat än ökat missbruk, till exempel förändrade resurser eller prioriteringar hos bland andra polisen och sjukvården, säger han. Men, det faktum att inga tillgängliga relevanta datakällor pekar i motsatt riktning leder ändå till slutsatsen att missbruksläget förefaller ha förvärrats under senare år, säger han i ett pressmeddelande.

24 000 personer var under förra året misstänkta för narkotikabrott, vilket enligt CAN är fler än någonsin. Cirka 10 000 personer vårdades för narkotikarelaterade diagnoser.

För närvarande är dessutom priserna på de vanligaste narkotikapreparaten just nu de lägsta på 20 år, trots att polis och tull gör allt större och fler beslag, skriver CAN.

Mer läsning

Annons