Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivschefens resor blev en dyr historia för Sametinget

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonssons reste för 310 000 kronor under förra året. Det visar en granskning som Sameradion har gjort.

Annons

Lars-Ove Jonsson arbetar mest från Östersund men reser var tredje vecka till Kiruna för att arbeta där.

– Min huvudarbetsplats är i Östersund, där vi är inne i en utvecklingsfas just nu och självklart måste jag resa mycket i jobbet, säger han.

Ulla Barruk Sunna, chef på Sametingets kansli, säger att de har undersökt kostnaderna för Lars-Ove Jonssons resor och att de har kommit fram till att resorna var befogade.

– Han måste resa mycket i tjänsten eftersom vi ligger i en uppbyggnadsfas eftersom att vi har tagit över arbete från andra myndigheter, säger hon.

Hon vet inte om resekostnaderna kan bli lägre i framtiden.

– Vi jobbar utifrån de behov som finns. Det kostar pengar att resa, säger hon.

När Lars-Ove Jonsson blev stationerad i Östersund kom han överens med sin chef att han inte skulle få traktamente de veckor han arbetade i Kiruna. Han har kontrakt på att jobba i Kiruna var tredje vecka, där stor del av hans personal finns. Då får han i stället boende betalt.

Sameradions kartläggning visar att Lars-Ove Jonsson ändå fått traktamente vid två tillfällen. Den ena gången var vid en resa till Gällivare i vintras, som han kombinerade med att resa till Kiruna.

– Det var oplanerat och resan var inte schemalagd. Jag sökte då traktamente och fick det godkänt. Jag kan inte direkt bestämma själv att jag vill få ut traktamente, säger Lars-Ove Jonsson.

Den andra gången handlade det om ett missförstånd. Traktamentet betalades ut av kammarkollegiet trots att Lars-Ove Jonsson inte hade ansökt om det.

– Om arbetsgivaren kräver att jag ska betala tillbaka det så gör jag självklart det, säger han.

Enligt Ulla Barruk Sunna kommer Samtinget inte kräva tillbaka pengarna.

– Det är ett misstag i den administrativa hanteringen, säger hon.

Mer läsning

Annons