Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnunderskrift kan avslöja krogbluff

Allt tyder på att flera namnunderskrifter är förfalskade och att krogarna O’Learys och Paus kan ha drivits via bulvaner som inte haft tillstånd att servera alkohol.

Annons

I slutet av oktober beslutade socialnämnden i Östersunds kommun att förbjuda alkoholservering på de båda krogarna O’Learys och Paus. Socialnämnden ansåg bland annat att krogarna drivits av bulvaner som själva inte haft tillstånd att servera alkohol. Nämnden vägde också in det faktum att krogföretagen under perioder haft skulder samt ofullständiga bolagsstyrelser.

Ägarna till O’Learys och Paus har överklagat beslutet till länsrätten som låter dem driva krogarna vidare tills målet är avgjort. Ägarna hävdar att det inte alls handlar om någon bulvanverksamhet, de säger också att skulderna sedan länge är betalade och att bolagsstyrelserna har varit kompletta även under den tid som företagen genomgått ägarbyte.

Eftersom ord står mot ord när det handlar om bulvanverksamheten har socialnämnden och de kommunala tjänstemännen gått vidare och tagit hjälp av experter.

Kommunen anlitade i november Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som gått igenom ett stort antal handlingar med namnteckningar. Forensikerna vid SKL har tittat på underskrifter som kommunen med säkerhet vet tillhör den person som haft tillståndet att servera alkohol vid O’Learys och Paus. Sedan har dessa namnteckningar jämförts med andra där kommunen misstänker att bulvanerna har skrivit under.

Analysen hos SKL ger stöd för kommunens misstankar. Enligt forensikerna som gått igenom materialet så talar resultatet starkt för att åtta namnteckningar inte är skrivna av den som haft tillståndet. SKL:s rapport säger bland annat: ”De omstridda namnteckningarna ger inte ett helt tveklöst intryck bland annat beroende på inslag av mindre god streckkvalitet och ett stelt skrivsätt, särskilt i efternamnet. Namnteckningarna är förenklade där enskilda bokstäver i efternamnet varit svåra att tolka.”

SKL:s experter anser alltså att vissa namnteckningar sannolikt är förfalskade. Vilken av de tänkta bulvanerna som har gjort förfalskningarna är dock svårt att fastställa skriver SKL i sin rapport. Länsrätten har fått SKL:s analys som bevisning för socialnämndens tes att de båda krogarna drivits av bulvaner.

Mer läsning

Annons