Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnbyte på gymnasieskolor kostade 400 000 kronor

/

– Jag kan hålla med om att namnet Jämtlands gymnasium inte är någon kioskvältare. Men i sitt sammanhang tycker jag att det fungerar bra.

Annons

Det säger Pär-Magnus Kikajon på reklambyrån Syre i Östersund. Det var han som fick uppdraget att hitta på ett gemensamt namn till de sex skolor som skulle ingå i Jämtlands gymnasieförbund

Det nya namnet med ny logotype, som består av ett J och ett utropstecken, kostade skattebetalarna 400 000 kronor och många har ställt sig frågan om man för de pengarna kunde ha fått ett roligare namn.

– Det var tanken även hos oss från början, säger Pär-Magnus Kikajon. Men så småningom kom vi på att vi ville fokusera på verksamheten, inte på byggnaderna.

Det är gymnasieutbildningar i Bispgården, Bräcke, Krokom och Östersund som ingår i Jämtlands gymnasium.

Skolorna i Östersund som ingår är tidigare Palmcrantzskolan, Wargentinsskolan och Fyrvalla, före detta ATS.

Mest kritiska till namnbytet har elever på Wargentinsskolan varit och där har det också bildats en grupp för att få behålla det gamla namnet, som man tycker ”bevarar Wargentinsskolans särart”. Det var i mitten av 1960-talet gamla läroverket fick namnet Wargentinsskolan.

– Ska man vara ärlig så är det jag och min kollega Catarina Finn som har kommit på namnet Jämtlands gymnasium, säger förbundschefen Mikael Cederberg. Det knyckte vi när vi var i Sundsvall och såg att skolorna där blivit döpta till Sundsvalls gymnasium. Det var redan 2003.

Cederberg säger också att det ligger ekonomi i namnbytet.

– I stället för sex hemsidor kan vi nu göra en och hela verksamheten kan anpassas till den nya kostymen. Det ser vi som mycket positivt. Vad det gäller namnet Wargentin så kommer det att leva i folkmun länge till så det kommer inte försvinna.

Mer läsning

Annons