Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näkten nästa vatten som får eget sjökort

/
 • Alla stenar och grund prickas in på sjökortet som även ska fungera som turistkarta.
 • Timo Andersson har registrerat djup och stenar och på vilket djup stenarna och grunden ligger.Han visar i datorn. ”Varje kryss är en sten, prickarna är stenar som sticker upp. Ett kryss med fyra prickar markerar bränningar”, säger Timo Andersson.
 • Näkten är fyra mil lång och en populär sjö bland fiskare. Arbetet med att ta fram ett sjökort har kommit en bit på väg och        kommer att finnas från och med våren 2011. ”Jag har bott på sjön sedan barnsben, och du anar inte vad mycket sten det finns i den”, säger Timo Andersson, ordförande i Näs ideella förening som ligger bakom idén        om sjökortet. Foto: henrik Flygare

Våren 2011 finns det ett sjökort för den stenrika sjön Näkten.

Annons

Så här långt är djupen mätta och stenar och grund utmärkta i den norra delen av sjön. Men sjökortet ska bli mer än så, det ska också fungera som en turistkarta.

Stenarna och grunden är många i sjön och varje år sker incidenter.

– I fjol blev det farligt när en båt gick på grund på Getryggen, som vi kallar grundet. Grundet är vasst och det är djupt runt det. Båten sprang läck men som tur var så fastnade den på grundet så den sjönk inte, säger Timo Andersson, ordförande i Näs ideella förening och en av initiativtagarna till framtagningen av sjökortet.

Sjön har fotograferats med flygfoto och under sommaren har Timo Andersson åkt runt med sin båt i den norra halvan av sjön med ekolod, gps och dator. Han har nått ned till Rogsta.

Det djupaste som han mätt upp så här långt är 47 meter.

– Men det påstås att det finns större djup.

Nästa sommar ska mätningarna och registreringen göras också i den södra halvan av sjön, ner till Gillhov.

Sjökortet ska inte bara finnas för att märka ut faror för båtar, de ska också användas som en turistkarta.

– Jag har uppmanat människor att höra av sig om de har båtplats eller fritidshus att hyra ut. Det ska också finnas med på kartan.

Han vill också få in information om namn på stenar i sjön. Det finns många historier om stenarna i sjön och flera har namn, de ska också finnas med på kartan.

– En sten heter till exempel Gälestenen. Det sägs att handlare Lantz från Gäle gick på grund på stenen som bara ligger en bit under ytan. Han klev ur båten, stod på stenen och knuffade loss båten. Men då flöt båten iväg. Sedan sågs handlaren stå mitt i sjön.

– Men jag vet inte hur mycket sanning det ligger i den berättelsen, säger Timo Andersson.

Ett annat exempel är Brudstenen.

Ett par tog båten till kyrkan när de skulle gifta sig, men körde på en sten.

Det finns också berättelse om en präst som blev ihjälslagen på Monäset då han valde att fiska istället för att vara i kyrkan.

Mer läsning

Annons