Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighetsflytt dyrare än väntat

Varje arbetstillfälle som utlokaliserades efter försvarsbeslutet 2004 kostade 1,1 miljon kronor.

Annons

 Det visar Riksrevisionens granskning av effekterna av utlokaliseringen av myndigheterna Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket till Östersund respektive Karlstad. Enligt beräkningarna skulle varje flyttat arbetstillfälle kosta 0,7 miljoner kronor. Men granskningen visar nu att kostnaden blev omkring 1,1 miljoner kronor per arbetstillfälle det vill säga omkring 50 procent dyrare än beräknat.
De jobb som tillfördes var färre än de som försvann, men gav ändå en positiv effekt på den kommunala ekonomin och privata konsumtionen i städerna, enligt Riksrevisionen.
– Flytten av Folkhälsoinstitutet och Konsumentverket gav i huvudsak de regionala effekter som regeringen ville uppnå. Men flytt av statliga jobb är en dyr åtgärd, för såväl staten som de omlokaliserade myndigheterna. Regeringen bör försäkra sig om att erfarenheterna från omlokaliseringarna tas tillvara så att den har ett bra stöd inför eventuellt kommande beslut om omlokaliseringar”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.
Riksrevisionens granskning visar också att myndigheternas verksamhet under ett antal år påverkades negativt av myndighetsflytten. Att få anställda valde att flytta med ledde till ett stort produktionsbortfall under de första åren, men utlokaliseringen ledde istället till att utbildningsnivån på myndigheterna höjdes och att det var enkelt att genomföra verksamhetsförändringar. 

Mer läsning

Annons