Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munskydd inget bra skydd mot monsterflunsan

Försäljning av munskydd slår rekord i takt med att svininfluensan fortsätter att spridas i världen. Men det ger förmodligen ett sämre skydd och kan till och med öka smittorisken, enligt experterna.

Annons

Det råder strykande åtgång på munskydd på apoteken i delar av landet och i världen. Anledningen är svininfluensan som många tror kan stoppas med just munskydd.

Men experterna är tämligen eniga: munskyddet stoppar inte alls någon flunsa.

Inger Andersson von Rosen, tidigare smittskyddsläkare på Jämtlands läns landsting, nu sakkunnig smittskyddsläkare hos Socialstyrelsen, säger till DN att det inte är påvisat att munskydd hjälper. Snarare tvärtom.

– Vi kommer aldrig rekommendera allmänheten att bära munskydd, säger hon till DN.

Maria Omberg, smittskyddssjuksköterska vid Östersunds sjukhus:

– Munskyddet ger inget särskilt bra skydd. Om du inte tvättar händerna är du ju på munskyddet ändå. Det kan faktiskt vara sämre att ha munskydd och är inget som vi rekommenderar.

– Det används framförallt inom sjukvården i vissa situationer som stänkskydd eller som andningsskydd när man möter en människa som man misstänker är smittad, fortsätter hon.

Östersundarna verkar dock inte speciellt intresserade av att storhandla skydd för mun och näsa. På Apoteket Hjorten på Prästgatan är det ingen större efterfrågan i alla fall.

– Vi säljer inte mer munskydd än normalt och vi har inte märkt av någon rusning, säger Jasmine Olbrant, apotekschef.

Mer läsning

Annons