Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mr Kite gillar när det blåser

/
  • 25 meter framför Simon Jaktlund har han sin drake som styrs med linor. Nästa vecka ska alla som vill få prova på sporten.
  • Drakarna är mellan fyra och tio kvadratmeter stora och kostar mellan 6.000 och 10.000 kronor.
  • Det ser härligt ut när drakarna stiger mot skyn.
  • På isen har Simon Jaktlund byggt hopp i olika storlekar för att testa sin skicklighet
  • Under gårdagen var två av drakåkarna tjejer. Det var Anna Villén och Elin Götzman från Frösön.– Vi är här en stund under lunchen, så vi måste iväg igen, säger de innan de susar vidare.

Finns det någon som vill susa över Storsjöisen på skidor i 50 kilometers fart, hängande efter en drake, så är det bara att passa på den närmaste veckan. Då erbjuds gratis kurser i kite-surfing.

Annons

Det är Simon Jaktlund från Östersund, eller Mr Kite, som han vill kallas, som driver en skola i den något udda sporten. Just nu har Simon slagit upp sitt läger utanför Vallsundsbron och han och hans likasinnade kompisar flyger fram över isen dragandes av drakskärmar i alla regnbågens färger.

– I motsats de flesta andra så älskar vi när det blåser och helst ska det blåsa så mycket som det gör just i dag, säger Simon samtidigt som han kollar att kamraterna sköter sina skärmar på rätt sätt.

Finns det ingen risk att man flyger iväg om en kastby får tag i en?

– Visst kan man lätta någon halvmeter, men då beror det på att draken är för stor. Våra drakar är emellan fyra och tio kvadratmeter och för nybörjare är det alltid den minsta draken som gäller.

Skulle det någon gång vara lugnt på Storsjöisen, fast man har svårt att tro det, beger sig gänget till andra platser där vinden är bättre. Oftast då till fjällvärlden.

– Det ultimata är att bli dragen uppför en fjällsida. Det är som att ha en egen lift. Väl uppe på toppen är det bara att packa ihop draken och åka slalom nedför, säger Simon med något drömmande i blicken.

I Östersund finns det ett 30-tal aktiva som håller på med kite-surfing och i hela länet finns det ytterligare 20 stycken. Östersund har blivit ett naturligt centrum för sporten och folk från hela landet kommer hit och tränar. Sporten växer snabbt och det tillkommer stadigt nya utövare.

Det ser onekligen häftigt ut när Simon och hans kompisar susar över isen hiskliga farter.

Hur stora är riskerna i din sport?

– Nästan inga alls. Under de år jag hållit på med det här så känner jag till att några har vrickat någon fot, det är allt.

Nästa vecka får alla som vill pröva på sporten och allt som behövs får man låna på plats.

– Vi kanske får en massa nya utövare på det viset, skrattar Simon.

Mer läsning

Annons