Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motiverande samtal ska få svenskarna att bli friskare

/
  • Folkhälsoinstitutet vill få svenskarna att ändra livsstil och att de därmed slipper ta vissa mediciner. ”Jag som dietist i grunden kan lova att en nyupptäckt diabetiker kan leva ett normalt liv utan mediciner genom att i stället röra på sig och äta hälsosammare”, säger Elsa Rudsby Strandberg, tillförordnad avdelningschef, avdelningen för levnadsvanor.  Foto: Håkan Luthman
  • Motiverande samtal ska användas för att motivera patienterna till olika livsstilsförändringar.

Över hälften av svenskarna använder blodtryckssänkande medicin. Hälsosammare vanor och bättre livsstil ska bli den nya medicinen. Statens folkhälsoinstitut vill få svenskarna att ändra livsstil.

Annons

Över hälften av befolkningen i åldern 65 till 84 år använder blodtryckssänkande medicin och en tredjedel av alla använder blodfettssänkande medicin. Det visar den senaste nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsoinstitutet.

Avdelningen för levnadsvanor på Folkhälsoinstitutet jobbar bland annat för att föra ut metoder som främjar goda matvanor och fysisk aktivitet i syfte att göra svenskarna friskare. En metod kallas motiverande samtal om med hjälp av den ska personalen vid landets vårdcentraler lättare hjälpa till att motivera människor att leva hälsosammare.

– Vi vänder oss till dem som jobbar med levnadsvanor på kommunerna och lanstingen, säger Elsa Rudsby Strandberg, tillförordnad avdelningschef, avdelningen för levnadsvanor.

Enligt Folkhälsoinstitutet använder mer än var tionde svensk i åldern 65 till 84 år diabetesmedicin.

– Jag som dietist i grunden kan lova att många nyupptäckta diabetiker kan leva ett normalt liv utan mediciner genom att i stället röra på sig och äta hälsosammare, säger Elsa Rudsby Strandberg.

Folkhälsoinstitut har ett regeringsuppdrag att utbilda landstingens hälso- och sjukvårdspersonal i metoden motiverande samtal. Den används tillsammans med metoden Fysisk aktivitet på recept.

– När distriktssköterskor och läkare frågor om patientens vanor är det oftast första steget till förändring, säger Elsa Rudsby Strandberg.

Genom att aktivt arbeta med motiverande samtal för att få patienten att förändra sina levnadsvanor kan läkemedelsbehandling i vissa fall undvikas helt.

Folkhälsoinstitutet har utbildat cirka 20 personer från tiotalet olika landsting i hur de ska arbeta med samtalen i kombination med Fysisk aktivitet på recept.

Tanken är att de ska ta med sig kunskaperna till sina arbetsplatser och därefter utbilda personalen på plats.

Under nästa år ska det anordnas en vecka i hela Sverige med fysisk aktivitet och goda matvanor som ledord.

Folkhälsoinstitutet har fått ett regeringsuppdrag som går ut på att de ska samordna denna vecka.

– Vi ska försöka engagera hela Sverige, allt från ideella organisationer till företag och myndigheter. Vi ska lyfta fram vikten av att äta bra och röra på sig, säger Elsa Rudsby Strandberg.

Mer läsning

Annons