Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet som ska rädda världen

/
  • Andreas har genom sin arbetsgivare fått en plats på FN:s stora klimatmöte som börjar i dag. Målet med mötet är att komma överens om hur vi gemensamt ska minska utsläppen av växthusgaser.    Foto: Ulrika Andersson

Andreas Gyllenhammar från Östersund är en av deltagarna som kommer att vara med på FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn.

Annons

Andreas Gyllenhammar jobbade fram till 2007 på länsstyrelsen i Jämtland. Numer är han anställd på konsultföretaget Sweco och har genom sin arbetsgivare fått en plats på klimatmötet.

– Vår roll är att finnas till hands för informella diskussioner. Det kan under förhandlingarna upp-stå en viss frågeställning där man exempelvis behöver få svar på hur länge det skulle ta att få ut en viss teknik i Kina. Då finns vi där för att snabbt kunna ge svar.

Andreas Gyllenhammar kommer alltså inte att kunna yttra sig i själva förhandlingarna men däremot sitta med och lyssna. Han har ingen förhoppning om att påverka själva utgången i förhandlingen men säger att det skulle vara roligt om han kunde bidra med någon liten del.

Målet med klimatmötet är att komma överens om hur jordens länder gemensamt ska kunna minska utsläppen av växthusgaser. Att få till ett internationellt bindande avtal som är starkare än det som undertecknades i Kyoto.

Andreas Gyllenhammar berättar att de flesta forskare är någorlunda överens om att utsläppen måste minska med mellan 50 och 80 procent fram till 2050 (jämfört med år 2000) för att temperaturökningen inte ska överstiga två grader. Den svåra frågan under klimatmötet handlar enligt honom inte främst om målen utan snarare om vem som ska ta smällen.

– Knäckfrågan blir ekonomin. Vem ska ta kostnaden för den här omställningen initialt?

Förmodligen kommer det att bli en kamp mellan de fattiga och de rika, mellan u-länderna och de industrialiserade.

– U-länderna har sagt att, om inte väst står för den här kostnad-en så kommer de inte att ha råd eller lust att ställa om.

Andreas Gyllenhammar törs inte hoppas på att länderna verkligen kommer att underteckna ett avtal under mötet i Köpenhamn.

– Det kan lika väl bli något som inte bli något. Men om det inte blir något då kommer det att bli en riktigt tung baksmälla.

Mer läsning

Annons