Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte om Björntandens framtid efter finanskris

/

Ingen förändring har skett i läget om Björntanden jämfört med när projekteringen startade i februari.

Annons
Den bedömningen gör Bert Sjödin som tillsammans med Maths O Sundqvist har satsat pengar i projekteringen av bygget.
Bert Sjödin befinner sig utomlands sedan drygt en månad och under tiden har förutsättningarna på finansmarknaden ändrats i grunden.
- Men läget med Björntanden är ungefär samma som innan jag åkte hemifrån, säger Bert Sjödin när LT fick tag på honom i går efter lunch.
- När jag kommer hem igen ska vi ha ett möte om Björntanden och se hur intresset är för att få med oss fler på det här.
Enligt uppgift kommer projektets styrgrupp att mötas om Björntandens framtid i november, för att uppdatera sig om läget och ta ut de kursriktningar som gäller inför nästa år.
Under tiden projekteringen av Björntanden pågått har turbulensen på världens finansmarknader skakat om många banker och finansiärer som kan gå in med pengar till den här typen av projekt.
Det har fått Maths O Sundqvist att se om sitt hus genom att bland annat sälja hela sitt stora aktieinnehav i teknikbolaget Hexagon, som han byggde upp under ett par decennier.
Under finanskrisen har Maths O Sundqvist uttalat att hans aktieförsäljningar genomförts mot bakgrund av att "jag gör det för att vi fördelar om till vårt fastighetsbolag som vi stärker upp".
En knäckfråga under hela resans gång med Björntanden har varit att få fler finansiärer än Bert Sjödin och Maths O att satsa på bygget.
Efter sju år i vänteläge för Björntanden beslutade de två i vintras att dra igång projektets inledande fas. Leif Saletti anställdes som ledare för projektering av Björntanden. Det komplexa jobbet påbörjades i februari.
Tre projektgrupper med omkring 15 personer involverades, berättade Saletti. Enligt planerna ska projekteringen slutföras under fjärde kvartalet i år.
- Ska vi lyckas med det här kan vi inte bara hitta de som är bäst i Sverige. Vi måste hitta de som är bäst i Europa och kanske i världen på olika delar av projektet, sa Leif Saletti i en längre intervju i LT den 15 februari.
Han bedömer även i dag att Björntanden har en framtid:
- Ett bra projekt får alltid kapital och jag är inte orolig. Att vi inte fått fler finansiärer beror på att projektet inte aktivt letat efter det, säger Leif Saletti till tidningen Dagens Industri i en artikel i tisdagens nummer.

Mer läsning

Annons