Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morénska en av fyra fritidsgårdar som läggs ner efter årsskiftet

/
  • Fritidsgården Morénska villan på Brunflovägen är en av fyra fritidsgårdar som planeras läggas ner från årsskiftet. Morénska firar i år 30-årsjubileum. Foto: Ulrika Andersson

Fyra fritidsgårdar i Östersund läggs ner. Östmans på Frösön och Ängsmogården i Torvalla försvinner liksom de föreningsdrivna gårdarna Dragonen på Körfältet och Morénska på Brunflovägen.

Annons

Sparbetingen slår hårt mot ungdomarna i Östersunds kommun. Från årsskiftet föreslås fyra av kommunens fritidsgårdar att läggas ner.

– Det är med blandade känslor jag har fått det här beskedet, säger en av de fritidsgårdsanställda som LT pratade med i går.

En sådan här drastisk nedläggning innebär att nämnden kommer att spara 2,5 miljoner kronor med personalminskningar och färre lokaler.

– Vi har sagt att vi vill ha en fritidsgård i varje stadsdel. Och där vi har haft två fritidsgårdar kommer vi bara att ha kvar en som i Torvalla, centrala stan och Frösön, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, Björn Sandal, s.

– Då tror vi att vi täcker det behov som finns. Det utgår vi ifrån, fortsätter han.

Tanken är att avtalet med IFK Östersund som driver Morénska villan och HSB:s bostadsrättsförening Dragonen som driver gården på Körfältet, ska upphöra då de går ut från årsskiftet.

I stället ska en ny fritidsgård upphandlas och planen är att den ska husera i Parkskolans lokaler

– Vi har sagt att vi gör en upphandling av en ny fritidsgård i centrala stan eftersom hela fritidsgårdsstrukturen kommer att göras om i och med besparingarna.

Tjänstemännen konstaterar själva i konsekvensbeskrivningarna att färre gårdar skapar problem – inte minst i Ängsmon:

”Flera ungdomar drabbas hårdare av en nedläggning av Ängsmons fritidsgård. Föreningslivet i Torvalla är mycket torftigt det finns inget alternativ till andra mötesplatser i den delen av Torvalla. Befaras att flera ungdomar kommer att fara mer illa i form av ökat droganvändning, klotter, skadegörelse etc. Det är tre km till fritidsgården i Torvalla. För att lindra effekterna bör extra medel sättas in form av marknadsföring av centrumgården”.

Mer läsning

Annons