Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordutredare får Afghanistanmaterial

/

På tisdag ska polis och åklagare ha fått allt material från Afghanistan för att kunna fortsätta utredningen av dödsskjutningarna av tre personer den 7 februari.

Annons

Efter det att Aftonbladet citerat poliskällor, som inte uteslutit att de två officerarna och den afghanske tolken skulle ha kunnat fallit offer för den egna sidans eldgivning, fick Försvarsmakten också kritik för att den inte ännu gett polisen de stupades skyddsvästar och annat material som behövs i chefsåklagare Krister Peterssons mordutredning.

– Utrustningen kom till Sverige den 28 februari och den 1 mars kontaktades polisen av Försvarsmakten. Det har därefter varit diskussion om vart utrustningen skulle föras, till Stockholm eller Linköping och Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), säger arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik till TT.

Men på tisdagen ska SKL ha fått allt material.

– Vi har dragit lärdom av rutinerna så att det ska gå att snabba upp ett eller annat i framtiden, säger Grundevik.

I mitten på nästa vecka får han en delredovisning av Försvarsmaktens egna utredare under ledning av brigadgeneral Jan-Gunnar Isberg.

– Därefter kommer vi att redovisa sådana delar av rapporten som inte stör den civile åklagarens förundersökning och vi kommer att redovisa så mycket vi kan, säger Berndt Grundevik.

Mer läsning

Annons