Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona Sahlin: Glesbygden kan avgöra nästa års val

/
  • Mona Sahlin säger att glesbygdsrösterna i nästa års riksdagsval kan bli helt avgörande för Socialdemokraterna. foto: ulrika andersson

Nästa års riksdagsval kan komma att avgöras i Jämtland. Mona Sahlin (S) säger till LT att Socialdemokraterna måste lyckas attrahera väljare över hela landet för att få till stånd ett regeringsskifte.

Annons

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin besökte Östersund i helgen. Bland annat för att titta på skidskyttetävlingarna, prata med ungdomar och medverka i ett lokalt partimöte.

Men hon tog sig också tid att prata lite om valet nästa år.

I ett par av de senaste opinionsmätningarna har det så kallade rödgröna blocket – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – haft ett större stöd än de nu regerande partierna. Men opinionsmätningar är som bekant inte så mycket att lita på. Mona Sahlin tar inget för säkert och hoppas att Socialdemokraterna kan fortsätta att vara ett brett parti som attraherar väljare från många läger.

En allt större del av Sveriges befolkning är koncentrerad till våra större städer. Men att utgången i nästa års riksdagsval skulle handla om storstadsbons villkor vill Mona Sahlin inte gå med på.

– Vi vill vara ett brett parti även i fortsättningen. Om vi inte kan behålla vår bas av väljare, som faktiskt finns utanför Stockholm, då kommer vi inte att lyckas så bra i valet.

Med andra ord så kan valet nästa år avgöras i exempelvis Jämtland eller andra län med mycket glesbygd.

– Vi behöver attrahera väljare över hela landet och om vi inte lyckas föra fram de frågor som är viktiga för glesbygden så kanske vi inte får den extra procent som väger över, säger Mona Sahlin.

Exakt vilka glesbygdsfrågor som kommer att bli viktiga i valspurten är inte klart. Mona Sahlin berättar att oppositionen kommer att presentera ett mer detaljerat regionalpolitiskt program under nästa år där de rödgröna berättar vad de tänker satsa på om de vinner valet.

Hon lyfter fram frågan om service i glesbygden som särskilt viktig.

– Oavsett var man bor, i Jämtland eller Stockholm, så ska det inte vara beroende av plånboken vilken grad av service man får, säger hon.

Om Mona Sahlin får bestämma så ska alla i den jämtländska glesbygden ha rimligt nära till exempelvis ett apotek eller arbetsförmedlingskontor. Klyftorna mellan storstad och glesbygd får heller inte öka.

– Om klyftorna växer så innebär det ett sämre samhälle för alla. Och då menar jag alla sorters klyftor. Mellan storstad och landsbygd, mellan män och kvinnor eller mellan jobb och inte jobb.

Mona Sahlin kommer också med ett litet vallöfte som skulle kunna gynna Östersund om de rödgröna vinner valet.

– Staten måste gå in och stötta evenemang som exempelvis det vi varit på idag, säger hon.

Mer läsning

Annons