Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moduler löser akut bostadsbrist

/
 • Byggjobbaren Robert Hedman från Piteå nitar fast ett fäste till snöräcket på taket som ska sitta på den nya           lägenhetsmodulerna inne på Campus.

ÖSTERSUND LT Skolan är slut men på Campus är det fortfarande full fart. Här byggs det studentbostäder för att öka Östersundsbostäders utbud av rum.

Annons

40 moduler – färdigbyggda uppe på Lindbäcks fabrik i norrbottniska Öjebyn – kommer att monteras upp innan höstens kurser startar på universitetet.

Det kallas temporärt boende. Och bostäderna har fått ett tillfälligt bygglov på fem år.

Men Robert Hedman som gör i ordning taket förklarar att det egentligen handlar om riktiga hus.

– De har lika lång hållbarhet som vanliga hus, säger han.

Med de 40 nya lägenheterna så kommer studentbostadskapaciteten att öka till cirka 640 lägenheter berättar Ulf Magnusson. Han är hyreschef på kommunens fastighetsbolag Östersundsbostäder.

Förutom Östersundsbostäders egna studentlägenheter så hjälper man även åt att förmedla ett 40-tal lägenheter hos andra fastighets- ägare.

Men det bor ju flera tusen heltidsstudenter i Östersund. Och ni har bara 640 studentlägenheter – och ska klara en bostadsgaranti. Hur går det ihop?

– Vi täcker bara en liten del av de studenter som bor i Östersund. Många bor inackorderade, en del har privat lägenhet eller någon annan lösning. En del hyr vanlig lägenhet hos oss.

Ulf Magnusson berättar om hur Östersundsbostäder numera sällan har några lägenheter som står tomma.

De tunga åren på 90-talet med svåruthyrda lägenheter i Torvalla är sedan länge förbi.

Nu är kapaciteten pressad till sitt yttersta. Blir det någon extra tillströmning av studenter i höst så kan uppfinningsrikedomen hos Östersundsbostäder bli ordentligt testad. En lösning kan vara fler moduler.

– Ja, men inte på kort sikt, betonar Ulf Magnusson.

Mer läsning

Annons