Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat politiker: Vi behöver uranet

/

Moderaternas ordförande i länet, Saila Qvicklund, är positiv till uranbrytning

– Vi måste ha en elförsörjning som täcker våra behov. Då måste vi vara rakryggade och säga att om vi vill ha kärnkraft finns det en naturlig koppling till uran, säger hon.

Annons

Det har funnits en oro i länet sedan statsminister Fredrik Reinfeldt öppnade för en möjlig uranbrytning i Norrlandsinland.

Men Saila Qvicklund menar att det inte finns någon anledning till oro.

– Man måste vara tydlig med att det kommunala vetot faktiskt innebär att kommunerna kan vara med och påverka och styra detta. Det görs också miljöprövningar inför en brytning.

– Det i sig innebär att människor i bygden, både politiker och andra, kan tycka till. Ett beslut om uranbrytning ska förankras och då behöver inte människorna vara lika oroliga.

– Jag förstår att de känner oro, men jag tycker inte att det ska behöva vara det.

Men det kommunala vetot kan regering och riksdag plocka bort?

– Där är vi inte än och det har inte uttalats någonting sådant heller, vi måste leva efter det som finns idag.

– Jag vill verkligen understryka att det inte förs några diskussioner om att det kommunala vetot ska plockas bort.

I ett län som Jämtland med hög arbetslöshet skulle en uranbrytning kunna ge massor av jobb, kommer det att bli ett argument som människor kommer att köpa?

– I Norrbotten är de väldigt positiva, men i Jämtland har vi ingen gruvtradition så det kan jag inte uttala mig om. Men jag tror att många som är positiva till uranbrytning tänker i arbetstillfällen.

Saila Qvicklund säger också att detta inte var något utstuderat utspel av Fredrik Reinfeldt utan ett svar på en direkt fråga och att även han underströk det kommunala vetot.

Är du själv positiv till uranbrytning i länet?

– Om jag är för kärnkraft så är jag oärlig om jag säger att jag är negativ till uranbrytning, men däremot är jag väldigt noggrann med miljöprövningen och det kommunala vetot.

Tror du att detta kommer att påverka valet?

– Det törs jag inte svara på eftersom det finns folk som är både för och mot. Men vi måste våga stå för något och nu jag talar som privatperson eftersom vi inte samlar länets moderater förrän om två veckor.

– Ska jag företräda den moderata gruppen kan jag ge besked först då.

Hon tror inte heller att uttalandet kommer att splittra Alliansen eftersom Centerpartiet vet att inte det kommunala vetot försvinner.

Vad skulle göra att det kommunala vetot försvann?

– Det kanske blir om 50 år och då blir det en fråga för nästa generation.

Mer läsning

Annons