Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobil försvann hos polisen – lämnades in som hittegods

En mans mobiltelefon försvann i och med att han greps av polisen.

Den lämnades senare in som hittegods och upphittaren fick telefonen.

Annons

Mannen, som bor i Östersund, får nästan 4 200 kronor i ersättning efter att mobilen försvunnit i samband med att polisen grep honom.

Mannen själv har begärt att ersättning på sammanlagt drygt 24 000 kronor, varav 20 000 för grov kränkning.

Ärendet har utretts vid Rikspolisstyrelsens rättsenhet. Av utredningen kommer det fram att Polismyndigheten i Jämtlands län skrivit ned att mannen hade mobiltelefonen med sig då han greps. Men den finns inte med då mannen skrevs in vid kriminalvården i samband med att han häktades.

"Utredningen i ärendet ger vidare vid handen bland annat att telefonen sedermera lämnades in till polisen som hittegods och att den senare tillföll upphittaren".

Telefonen hittades efter att en utredare fått uppgifter från Telia om en person som använde telefonen. I en husrannsakan hos denne hittades telefonen. Det visade sig att en person hittat telefonen, lämnat in den som hittegods och sedan fått ut den då ingen ägare hittats eller hört av sig. Det framgår inte hur eller vart telefonen hittats.

Rikspolisstyrelsen menar att polismyndigheten är vållande till att mannens egendom försvunnit och därför ska myndigheten betala ut skadestånd till mannen.

Rikspolisstyrelsen menar att han är berättigad ersättning för mobiltelefonen, SIM-kortet, minneskort och kontantkortstillgodohavande, sammanlagt 4 189 kronor.

Ärenden har också prövats av åklagare som inte anser att mannen utsatts för något integritetskränkande brott från polisens sida, därför beviljas ingen ersättning för kränkande.

Mer läsning

Annons