Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbonden Mikael: Det är jobbigt när det nätt och jämt går ihop

/
  • Landskapsmjölken har varit räddningen för Mikael Olsson, Måläng.
  • För att få rätsida på de sinande mjölkinvägningssiffrorna och för att förhindra att fler mjölkbönder väljer att lägga ner eller övergå till annan verksamhet, tror Birgitta och Mikael att mejeriföreningarna måste samarbeta med varandra och hitta gemensamma lösningar. Foto: Ulrika Andersson
  • Mikael Olsson är den femte genrationen på gården i Måläng. I dag driver han verksamheten tillsammans med sambon Birgitta Andersson. Och i bland är även sönerna Anton, 4 och ett halvt år, och Petter, 3 år, med och hjälper till på ett hörn.
  • Anton tycker att det är roligt att hjälpa till i ladugården.

Svårigheter att få ekonomin att gå ihop är en av anledningarna till att mjölktillgången minskar, tror Mikael Olsson, bonde i Måläng, Fåker.

Annons

För 16 år sedan tog Mikael Olsson över bondgården i Måläng efter sin far, och är därmed den femte generationen på gården. I dag driver han verksamheten tillsammans med sin sambo Birgitta Andersson.

Under de senaste åren har Mikael och Birgitta märkt att det blivit allt svårare att få rörelsen att gå ihop. Mycket beror på förra årets dipp på världsmarknaden och den efterföljande lågkonjunkturen, men också på att mjölkpriset inte stigit nämnvärt sedan 80-talet.

– På senare tid har jag varit less, det är jobbigt när det nätt och jämt går ihop, säger Mikael.

– Som tur är har vi inga större lån, det är nog värre för dem som precis gjort stora investeringar, fortsätter han.

För att få rätsida på de sinande mjölkinvägningssiffrorna och för att förhindra att fler mjölkbönder väljer att lägga ner eller övergå till annan verksamhet, tror paret att mejeriföreningarna måste samarbeta med varandra och hitta gemensamma lösningar.

– Det finns inget självändamål i att mejerierna försöka konkurrera ut varandra, säger Mikael.

Paret tror också att dialogen med handlarna måste bli bättre. Och Mikael och Birgitta välkomnar därför idén om att vidareutveckla konceptet med landskapsmjölken.

– Utan landskapsmjölken hade det varit ännu tuffare för oss. De extra ören vi får för den mjölken gör väldigt mycket, säger Mikael Olsson.

– Och landskapsmjölken är ju ett lysande exempel på att mejeriföreningarna och handlarna kan samarbeta och prata samma språk.

Samtidigt hoppas Mikael och Birgitta att konsumenterna förstår syftet med landskapsmjölken, som är en krona dyrare.

– Landskapsmjölken är inte bättre än den ”vanliga” mjölken. Men det är viktigt att veta var de extra pengarna går, säger han.

Mer läsning

Annons