Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun raggade studenter

/
  • Ted Forsström Jacobsson, Daniel Löfström, Petter Paulsson, Olle Granbom och Tsz-hin Tang går tredje året på vinterakrobatikprogrammet och teknikprogrammet och har framtidsplanerna klara. De har redan startat produktionsbolaget TFJ Productions som ska göra skidfilmer.– Vi börjar filma när första centimetrarna kommer och söker sponsorer för fullt, säger Ted Forsström Jacobsson. Foto: Henrik Flygare
  • Emma Roos och Anna Gustafsson från naturbruksprogrammet i Ås tycker att de får lära sig mycket under öppet hus.Foto: Henrik Flygare

I går höll Mittuniversitetet öppet hus för gymnasieungdomar. Fokus i år låg på att berätta vad man blir efter examen.

Annons
Jämtland ligger tillsammans med Gotland sist i landet när det gäller hur många som väljer att studera vidare inom tre år efter gymnasiet. Trots detta var det trångt på Mittuniversitetet när 772 tredjeårselever från gymnasieskolor i hela länet fick veta mer om universitetsstudier.
– Det är bra att få höra vad studenterna säger, att de har mycket att säga till om själva lockar, säger Matilda Svensson, elev på Wargentinsskolan som efter studenten vill läsa språk utomlands men sedan kan tänka sig att plugga psykologi.
Lärare och studenter från de olika programmen betonade "vad man blir" när man har gått ut. Studievägledarna tog upp praktiska frågor och att man kan basera sitt val antingen på intresse, arbetsmarknadens behov eller vad som ger hög lön.
De varnade för att om man väljer sitt stora fritidsintresse som karriär så kanske man förstör sin hobby genom att syssla med det jämt. Några som stött på just det var Emma Roos och Anna Gustafsson som går islandshästprogrammet på Dille gård i Ås.
– Jag trodde jag ville jobba med hästar, men nu vet jag att jag inte vill det, säger Anna Gustafsson som istället satsar på en framtid som journalist. Men om hon ska plugga på Mittuniversitetet eller någon annanstans vet hon inte än.
Juliana Gardahl som är projektledare för öppet hus har arbetat med projektet sedan i april.
Hon har fullt upp med att koordinera dagens alla programpunkter och eftersom antalet sökande till Mittuniversitetet sjunker för tredje året i rad ser hon evenemanget som extra angeläget.
– Det är väldigt viktigt att lyckas med studentrekryteringen, säger hon.
På turismprogrammet märks trenden tydligt, den här hösten började 15 studenter medan det för två år sedan var 60 personer.
– Vi tappar studenter men hoppas att trenden vänder nu. När det är lågkonjunktur i samhället brukar det ju bli högkonjunktur för universiteten och vi satsar hårt på att marknadsföra oss, säger Sandra Wall Reinius som är lärare på turismprogrammet och forskare inom fjällturism.
Totalt hade 1 500 gymnasieelever anmält sig till öppet hus på Mittuniversitetets tre campus orter. Men Juliana Gardahl vet att vissa besökare även kommer oanmälda medan andra som anmält sig sedan gör annat. Det gör att de pass som ligger senare under dagen inte blir så välbesökta.
– Ja, vi märker att folk försvinner efter hand och det blir ett jättestort bortfall på sista passet vilket är synd, säger hon.

Mer läsning

Annons