Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun dåligt på egenreklam

Ambitionen att lyfta fram forskningsresultat på de egna webbplatserna varierar rejält bland landets högskolor och universitet.

Annons

Tidningen IVA-aktuellt har för tredje året i rad letat efter forskningsrön på 30 svenska universitet och högskolors webbplatser. Totalt fann de 511 artiklar, en tioprocentig ökning sedan förra året. Ambitionerna att berätta om den egna forskningen varierar dock rejält vilket betygsattes av tidningen.

Umeå, Göteborg och Örebro universitet toppade listan. Mittuniversitetet kom först på 15:de plats med 56 procent av maximal poäng. Lärosätena bedömdes utifrån de artiklar som kunde hittas på skolornas hemsidor och förstås av de flesta läsarna. Uppgifter om forskningsmedel hämtades från Högskoleverkets statistikdatabas och antalet artiklar delades med resurserna. Sedan kollade IVA-aktuellt efter kontaktpersoner, möjligheten till prenumeration på nyheter via mejl och RSS.

Mikael Bäckström Universitetslektor i Sportteknologi på Mittuniversitetet i Östersund kan inte se någon annan orsak till placeringen än att universitetet är relativt nytt och att forskningsmiljöerna fortfarande byggs upp.

– Jag tycker det är ett bra resultat med tanke på att universitet är under uppbyggnad, säger han.

Mer läsning

Annons