Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetets rektor har 81 700 – och tjänar sämst

/

Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm har sämst lön av landets universitetsrektorer. Efter årets löneförhöjning tjänar han 81 700 kronor i månaden. Landets mest välbetalda universitetsrektor Anders Hallberg, Uppsala universitet, tjänar drygt 20 000 kronor mer i månaden.

Annons

Regeringen beslutade om rektorernas löner i slutet av november i år. Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm fick en lönehöjning med 2000 kronor. Tidigare tjänade han 79700 kronor och i dag ligger hans lön på 81700 kronor. Regeringen fastställer främst lönerna efter lärosätenas omsättning.

– De rektorer som arbetar på högskolor och universitet med hög omsättning får också högre löner, säger Anna Neuman, pressekreterare på Utbildningsdepartementet.

Rektorerna för de största lärosätena har också de högsta lönerna. Anders Hallberg, Uppsala universitet, är den universitetsrektor som tjänar mest. Han har en lön på 101 900 kronor, vilket är en löneökning med 4 500 kronor. Sammanlagt finns det 14 universitet och 22 högskolor i landet. Av dessa har Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm den sextonde högsta lönen. Det är 20 rektorer som har sämre lön än honom.

På de kommunala skolorna i Östersunds kommun fastställs rektorernas löner efter hur väl de sköter sitt uppdrag.

– Om personen når de mål som vi har satt väger vi in det när det förhandlas om löneförhöjning, säger Anders Byström, förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen.

En nyanställd rektor i Östersunds kommun har en ingångslön på cirka 30 000 kronor. Om personen har god erfarenhet blir lönen något högre.

063-15 55 30 anna.ahlstrom@ltz.se

Mer läsning

Annons