Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetets plan för att vinna slaget om nya studenter

/
  • Håkan Wiklund, prorektor vid Mittuniversitetet, kan bjuda på en bredare rekryteringsplan av studenter.

Unga länsbor, studenter som hoppar av, studenter med funktionshinder, studenter från andra länder. Mittuniversitetet tittar brett när de ska rekrytera studenter de närmaste tre åren.

Annons

Förra veckan antog Mittuniversitetet en handlingsplan som ska leda till att fler söker sig till de tre campusorterna Östersund, Härnösand och Sundsvall.

Som LT redan berättat verkar det dock som att lågkonjunkturen till viss del sköter rekryteringen automatiskt, men det finns ett antal områden som universitetsledningen vill borra djupare i.

Målsättningen är bland annat att:

Minska avhoppen från studierna.

Öka andelen unga upp till 25 år att söka sig till Mittuniversitetet.

Öka och bibehålla en hög andel studenter som kommer från hem utan akademisk tradition.

– Vi har en rad åtgärder som till exempel att öka övergångsfrekvensen efter gymnasiet; det är kanske det viktigaste av allt att få fler ungdomar att välja en universitetsutbildning, säger Håkan Wiklund, prorektor vid Mittuniversitetet.

– Det är en utmaning att minska antalet avhopp, studenter som slutar i förtid, fortsätter han och menar att universitetet måste titta närmare på vad orsaken är.

Wiklund säger vidare att det finns många delar i den breddade rekryteringsplanen.

– Den sociala bakgrunden är en del. Som att förändra könsnormerna och försöka få fler kvinnor till kvinnodominerade utbildningar och vice versa.

Många lärosäten brottas med att locka äldre studenter och att få ungdomar från icke akademiska hem att börja plugga. Där är dock Mittuniversitetet i Östersund långt framme i statistiken.

– Vi har fler äldre studenter än snittet och fler studenter som kommer från hem där man inte har någon akademisk utbildning att tala om. Där är vi rätt duktiga, men vi kan bli ännu bättre.

Mer läsning

Annons