Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet vill locka fler utländska studenter

Mittuniversitetet ska göra en rejäl satsning på att rekrytera fler internationella studenter framöver. Det blev ett av besluten vid tisdagens möte i universitetsstyrelsen.

Annons

Andelen utländska studenter är relativt låg vid Mittuniversitetet och det vill de styrande ändra på. I går hade styrelsen för lärosätet sammanträde och diskuterade bland annat årets budget och ett ekonomiskt underlag för de kommande åren. Ett område som universitetet ska satsa på är rekrytering med fokus på vissa grupper av studenter.

– Vi ligger efter när det gäller den internationella biten. Vi har rätt få utländska studenter om man jämför med riksgenomsnittet och ska jobba för att skapa en internationell studiemiljö, säger Håkan Wiklund som är prorektor vid Mittuniversitetet.

Men universitetet ska inte bara satsa på att locka hit internationella studenter. En del i den kommande rekryteringssatsningen riktar sig även mot att få fler studenter från närområdet.

– En anledning till att vi satsar på just det här är att vi sett att allt färre ungdomar från vår region väljer att gå vidare med akademiska studier. Det har varit en ganska kraftig nedgång de senaste åren, säger Håkan Wiklund.

Samtidigt konstaterar han att den lågkonjunktur som inletts sannolikt kommer att innebära ett uppsving för Mittuniversitetet.

– När det är högkonjunktur så har vi lågkonjunktur och tvärt om. I dagsläget är vi förberedda för att kunna ta emot fler studenter, säger Håkan Wiklund.

Förutom satsningar på rekrytering av studenter beslutade universitetsstyrelsen även att föreslå regeringen att ge mer pengar till Mittuniversitetet för forskning kring skog och fjäll, upplevelseteknik samt vintersport och turism.

Mer läsning

Annons