Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet stoppar inspelning av föreläsningar

/
  • ”Vi brukar inte spela in något, men det beror väl på hur ambitiös man är”, säger Liza Wulffeld, Karin Persson, Marianne Norin på rehabiliteringsprogrammet. ”Vi antecknar och går igenom föreläsningsmaterialet som lärarna lägger ut på nätet”, säger de, Foto: Ulrika Andersson
  • ”Jag tycker att det är bra att universitetet har fattat ett beslut  i frågan i fall det uppstår några händelser”, säger Leif Arnesson, som föreläser i företagsekonomi. Men på hans egna föreläsningar har det aldrig blivit några problem.

Mittuniversitetet inför nu foto-, ljud- och filmningsförbud på sina föreläsningar. Det är bland annat elevernas och lärarnas rädsla att hamna på Youtube som ligger bakom.

Annons

Det kan vara svårt att hinna med att snappa upp allt på en föreläsning men teknikens möjligheter har gått snabbt framåt.

Och det är numera inte särskilt svårt att filma, spela in ljud eller fotografera under en föreläsning.

Med en vanlig mobiltelefon går det enkelt att genomföra allt ihop.

Men i YouTube-tider, när många roliga, pinsamma eller häftiga filmklipp läggs ut på internet för allmän beskådan har oron bland både elever och lärare för teknikens möjligheter växt.

Vid en del universitet finns bland annat rankningslistor på olika lärare på nätet.

Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm har därför infört foto-, ljud, och filmningsförbud på både föreläsningar, seminarier och andra undervisningssituationer.

Leif Arnesson är universitetslektor på Mittuniversitetet och föreläser i företagsekonomi. Han har hört talas om debatten och tycker att det är bra att universitetet har tagit ett principbeslut.

– Det är ju ganska harmlöst att filma eller spela in ljud egentligen, men i dag kan materialet användas på både det ena och det andra sättet, säger han.

De elever LT talat med vid skolan tycker inte att inspelningsförbudet kommer att påverka dem på något större sätt, men de blir ändå lite förvånade.

– Vi brukar inte spela in på föreläsningar, men det finns de som har haft bandspelare med sig någon gång, säger Liza Wulffeld, Karin Persson, Marianne Norin och deras klasskompisar på rehabiliteringsprogrammet.

De tycker att det överlag kan vara svårt ibland att hänga med i allt som sägs under föreläsningen.

– Våra föreläsare lägger ofta ut overhead-material på nätet i samband med föreläsningen, det underlättar, säger de.

Undantag från universitetets nya regler finns dock – och dessa innebär att elever med funktionshinder har rätt att göra ljudupptagningar samt att varje lärare själv får besluta inför sina egna föreläsningar om det är okej att spela in då.

Eleverna förbjuds från och med nu också att dela med sig av material som de vid enskilda tillfällen fått lov att spela in.

Mer läsning

Annons