Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet kritiseras

Högskoleverket har granskat landets pedagogiska utbildningar. Och Mittuniversitetet får viss kritik, men rektorn är ändå nöjd.

Annons

Högskoleverket granskade mellan 2007 och 2009 de pedagogiska utbildningarna som hålls i Sverige, både på grundnivå och på forskarnivå. Däribland finns Mittuniversitetet med sina lärarutbildningar och de ges flera goda ord, men även en del kritik.

Högskoleverket anser att Mittuniversitetets pedagogutbildningar har tillfredställande många professorer, docenter och övriga disputerade lärare.

Men däremot noterar de att icke disputerade lärare, det vill säga att lärare som inte fått sin doktorsavhandling godkänd genom att försvara den inför publik, står för den största delen av undervisningen inom pedagogikutbildningarna.

Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm är ändå rätt nöjd med skolans resultat i granskningen.

– Hela lärarutbildningen har varit högaktuell ett tag och jag tycker att vi klarar oss rätt bra i granskningen, säger han.

– Särskilt eftersom forskningen inom pedagogik bara hållit på i tre–fyra år.

Dessutom påpekar han att andelen disputerade lärare bara under det senaste läsåret ökade från 21 till 49 procent.

Lärarna får ros för att de är aktiva forskare och att det kursutbud som finns är utvecklat från aktuell forskning. Men när det gäller de pedagogiska utbildningarna på avancerad nivå är det svårt att få en överblick över kursutbudet, menar Högskoleverket. Och det finns kursplaner både med det nya och gamla poängsystemet.

På forskarnivå noteras det även att flera av doktorandernas studieaktivitet är låg.

Viss kritik riktas mot hur man organiserat hur ämneslärare i andra ämnen som exempelvis naturvetenskap undervisar på högre nivåer i lärarutbildningen. Men där tycker rektorn Anders Söderholm att Mittuniversitetet fått till ett bra system.

Parallellt med de granskningar som Högskoleverket gör utvärderar Mittuniversitetet själva också pedagogundervisningen.

Mer läsning

Annons