Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittuniversitetet begär extra pengar till populära utbildningar

De statliga anslagen per student täcker inte kostnaden fullt ut för fyra av Mittuniversitets populäraste utbildningar.
Mittuniversitetet argumenterar för att få loss drygt 23 miljoner hos utbildningsdepartementet.

Annons
Det är fyra utbildningar som berörs i skrivelsen till regeringen: Grafisk design, industridesign, bildjournalistik och idrottsvetenskapligt program.
Samtliga program drivs i nära samverkan med industrin, mediabranschen och idrottsrörelsen. Söktrycket till de utbildningar som berörs bedöms som mycket gott så problemet har inte varit att uppnå de avsedda studentvolymerna.
Som LT tidigare skrivit förlorar Mittuniversitetets en intäkt på 25 miljoner kronor per år. Man kan inte fullt ut utnyttja de takbelopp som regeringen har fastställt.
Som orsak till att Mittuniversitetet går miste om miljonbelopp anger man den hårda begränsning som regeringen fastställt för vissa utbildningsområden.
I en skrivelse till regeringen framhåller Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm att ett negativt besked vad gäller ersättningsnivåerna därför innebär ett allvarligt ekonomiskt bakslag för Mittuniversitet.
– Särskilt smärtsamt blir det med tanke på att uppbyggd kompetens representerar en stark efterfrågan bland studenter och omgivande samhälle, enligt Anders Söderblom.
Mittuniversitetet begär en total ökning med 23, 1 miljoner med hänvisning till att pengarna behövs om utbildningarna ska kunna överleva långsiktigt. Pengarna uppges rymmas inom universitetets takbelopp.
Om relevanta ekonomiska förutsättningar inte kan ges framhåller Anders Söderholm följande till regeringen:
– Ett antal unika och populära utbildningar med starkt stöd från branschen kommer att tvingas lägga ned.
Anders Söderholm har tidigare skrivit till riksdagsmännen om att takbeloppets användning ska synas i sömmarna när anslaget till lärosätena ska ses över.

Mer läsning

Annons