Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittnytt laddar bilen – med råttfällor

/
  • Reportern Maria Harning med en manuell råttfälla. Anticimex har även satt ut kemiska råttfällor i Mittnytts garage.Foto: Jan Anderson
  • Lädret  kring  växel- spaken är tydligen mums för råttor.

Sedan en och en halv vecka tillbaka står Mittnytts bilar obrukbara. Anledningen är att de blivit förstörda av råttor när de stått i stationens garage.

– Nu får vi använda hyrbilar istället, säger reportern Maria Harning.

Annons

Det var fotografen Fredrik Lundmark som först upptäckte att något hänt med tv-stationen Mittnytts bilar.

I en av bilarna låg skumgummi från klädseln här och där, det var gnagda hål runt växelspaken och centrallåset hade slutat fungera.

I ett av bilens förvaringsfack hade en halv toarulle blivit råttmat. När Fredrik Lundmark sedan undersökte stationens andra bil upptäckte han liknade skador på den.

– Jag förstod direkt att det var möss eller råttor som varit i farten och vi ringde saneringsföretaget Anticimex, som kom hit till vårt garage för att sanera och lägga ut fällor.

Nu ska bägge bilarna in på verkstad och där ska skadorna åtgärdas. Bland annat ska elsystemet på de bägge bilarna undersökas.

– Beror felet på centrallåset på råttattacken, då kommer det bli en omfattande renovering, säger Lundmark. Det finns hur mycket elledningar som helst i bilarna som råttorna kan ha gett sig på. Samtidigt måste verkstaden kolla så att inte bromsledningarna blivit skadade.

Maria Harning tror att gnagarna har tagit sig in i bilarna på grund av värmefläktarna i kupén.

– De har väl sökt skydd mot den värsta kylan och hittat något litet hål där de har tagit sig in i bilen och värmen, säger hon.

Hur vet ni att det är råttor och inte små möss som tagit sig in i bilarna?

– Det är uppgifter vi fått från Anicimex. Enligt dem så tyder allt gnagande på att det är råttor som varit i farten. Men ingen av oss har sett någon gnagare här i garaget.

Mer läsning

Annons