Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för rattfylleri spred vittnesförhör och åtalas igen

En man som misstänks för grovt rattfylleri har åtalats på nytt. Han skickade utdrag ur ett vittnesförhör, påskrivet med egna kommentarer, till personer i vittnets närhet.

Annons

Nya åtalet gäller misstankar om övergrepp i rättssak.

Åklagare Katarina Eriksson konstaterar i åtalet att mannen på en kopia av ett förhörsutdrag skrivit till egna kommentarer, där det bland annat framgår att personer i vittnets närhet ska passa sig för vittnet.

Vidare påstås det att vittnet snackar skit, med en uppmaning om att sprida den informationen.

– Mannen har angripit vittnet för att han avlagt vittnesmål hos polis, konstaterar åklagaren i samband med åtalet.

I förhör medger mannen att han skrivit det som står på kopian av förhöret med vittnet och postat det till två personer i vittnets närhet. Däremot nekar han till brottet övergrepp i rättssak.

Syftet med påskriften ska ha varit att bringa klarhet i vad som hänt och få slut på ryktesspridning. Det var inte riktat till vittnet.

Men han åtalades och delgavs misstankarna om övergrepp i rättssak, inför rättegången om grovt rattfylleri som var uppe i veckan.

Domstolen ska nu bedöma om det mannen skrivit når upp till övergrepp i rättssak, eller om han ska frias i den delen.

Kort bakgrund: Det var sedan mannen kört av vägen med ett fordon, och fått lift av vittnet, som denne kände att det luktade alkohol av mannen.

Det ledde till att polisen kom och uppmätte 0,64 milligram alkohol i mannens utandningsluft i samband med att han körde ännu en gång – med traktor – för att bärga last från det dikeskörda fordonet.

I grunden betraktas övergrepp i rättssak som ett allvarligt brott som ofta kan medföra strängare straff än det grundbrott som en person är åtalad för.

Det ska inte uppfattas som lönsamt att genom påtryckningar förhindra brottsoffer och vittnen att lämna uppgifter till rättsväsendet.

En studie som Brottsförebyggande rådet gjort visar att det här framförallt drabbar brottsoffer, vittnen är mindre utsatta är man kanske tror.

Av studien framgår att omkring 5 300 anmälningar om övergrepp i rättssak gjordes 2010. Ökningen är 70 procent mellan åren 1999 och 2006.

I Jämtland har ett 70-tal fall anmälts varje år, de senaste tre åren.

Mer läsning

Annons