Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt bomb var en attrapp - igen

/
 • Ännu en gång, den fjärde i ordningen på en månad, var bombtekniker från Stockholm på plats i Östersund för att spränga en misstänkt bomb.
 • Per Sundin, chef för polisens ungdomsgrupp, om
 • Sammanlagt 16 poliser kallades   in vid gårdagens bomblarm vid Östersunds sjukhus. Ett flertal missade sin tredje utbildningsdag. Vid samtliga utbildningstillfällen har misstänkta bombkartonger placerats i Östersund    och Brunflo. Foto: Ulrika Andersson
 • Bombgruppen sprängde den misstänkta bomblådan utanför Östersunds sjukhus strax efter klockan 14.00 på måndagen. Den innehöll inga sprängmedel utan, precis som med bombattrappen i Brunflo, diverse elektronikdelar.

Under måndagsmorgonen kom ett larm om ytterligare ett paket innehållande en misstänkt bomb. Den här gången hade den misstänkta bomben placerats i anslutning till Östersunds sjukhus. Och än en gång sköt Stockholmspolisens bombgrupp sönder en bombattrapp bestående av ofarliga elektronikdelar.

Annons
Det var strax före klockan sju på måndagsmorgonen som en sjuksköterska från lungkliniken ringde och meddelade sjukhusets säkerhetschef, Lars Sjödin, att det låg en kartong alldeles vid väggen till sjukhuset och infarten till sjukhusets parkering.
Strax innan hade hon pratat med polisen.
På papplådan stod det "Bomb" skrivet med svart tusch på samtliga sidor och lådan var hårt tejpad med silvertejp.
Återigen, den fjärde gången på en månad, fick Östersundspolisen rycka ut och samla in drygt 15 poliser för att reda ut ett bombhot.
Under förmiddagen evakuerades sjukhuspersonal som arbetade närmast den plats i sjukhusets huvudbyggnad där paketet var placerat.
Delar av gamla infektionskliniken vid Kyrkgatan evakuerades, samt delar av gamla sjuksköterskeskolan som är en byggnad inne på sjukhusområdet.
Vid halv elvatiden var patologen, ögonkliniken samt halva infektionskliniken tömda.
Även delar av Jämtkrafts lokaler på ovansidan Kyrkgatan liksom boende i två bostadshus ovanför Kyrkgatan berördes av evakueringen.
Enligt polisens presstalesman Jörgen Bolin har inga telefonsamtal med hot ringts in med anledning av paketet, men bedömningen var att händelsen måste hanteras utifrån ett skarpt läge med de extrakostnader som bomblarmet medför.
- Det här ställer till med mycket besvär, folk är irriterade och trafiken måste dirigeras om, säger Jörgen Bolin.
Ännu en gång kallades polisens bombtekniker från Stockholm upp som strax efter klockan 14.00 sprängde sönder kartongen.
Det visade sig att den bland annat innehöll diverse elektronikdelar tillhörande en radio. Några sprängämnen fanns inte i lådan.
Niklas Stjernlöf, polisens insatschef:
- De gjort det här och tror att de jäklas med polisen har missuppfattat allting. Vi gör bara vårt jobb. De som drabbas är skattebetalarna och förövarna själva, säger han och pekar på stora ersättningskrav från såväl landstinget som polisen och privata näringsidkare.
- Sedan är det obegripligt att hotet riktas mot sjukhuset, fortsätter han.
Enligt uppgifter till LT har det spekulerats i att de fyra bombhoten som drabbat Östersund och Brunflo den senaste månaden har en koppling till rivaliserande tjejgäng.
- Jag har också hört det, en gång från pressen, men det är inget som vi kan bekräfta överhuvudtaget, säger Per Sundin, chef för polisens ungdomsgrupp.
Som LT tidigare har berättat har två unga kvinnor erkänt bombhotet vid Lidl i början av november. De övriga två bombhoten, en i Brunflo och en på Midgårdsgatan i Östersund, är ännu ouppklarade.
- Vi tror att det är ungdomsrelaterat och vi har en del tips som vi jobbar med, men vi vill förstås få in fler tips, säger Per Sundin.
I ett första skede ska Östersundspolisens egna tekniker undersöka den sprängda kartongen vid sjukhuset innan eventuellt Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, gör en utredning av innehållet. Frågan är hur svårt det blir att säkra spår efter sprängningen.
- Vi skjuter sönder kartongen för att skydda liv och det går fortfarande att säkra spår, säger Niklas Stjernlöf.

Mer läsning

Annons