Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänks för flickvännens död – vägrar komma till rättegång

Om två veckor är det dags för rättegång för den 48-årige norrman som tidigare var misstänkt för mord på en kvinna på Östersunds camping. Misstankarna har sedan mildrats till grov misshandel och vållande till annans död. Mannen tänker dock inte infinna sig frivilligt vid rättegången, uppger hans advokat.

Annons

Som LT tidigare har berättat krävde åklagaren Stig Andersson redan i vintras att få veta om 48-åringen tänkte infinna sig vid en rättegång i Östersund. Han begärde ett skriftligt yttrande från mannens advokat.

Vid en muntlig förberedelse i maj i år uppgav advokaten att mannen inte tänker inställa sig frivilligt. Om mannen inte dyker upp då kommer åklagaren att begära 48-åringen häktad och att han omedelbart utlämnas till Sverige.

Till rättegången den 21 augusti kallas inga vittnen, utan endast 48-åringen, hans advokat och målsägandebiträdet eftersom risken är stor att mannen uteblir.

48-åringen är misstänkt för att ha tagit livet av sin flickvän med uppsåt den 14 april 2007. Han anklagas för att ha förgiftat kvinnan genom att tvinga, eller vilseleda henne, att inta läkemedel som bland annat innehåller smärtstillande och lugnande medel.

Enligt åklagaren ska mannen också ha fördröjt räddningsinsatsen genom att uppge fel adress.

Norrmannen misstänks dessutom för att bland annat ha skurit kvinnan i underlivet med en tapetkniv när hon befann sig i hjälplöst tillstånd på grund av förgiftningen. Enligt 48-åringens advokat nekar mannen till brotten.

Norrmannen satt häktad drygt ett år misstänkt för mord men släpptes i maj 2008 efter en omhäktningsförhandling då nytt medicinskt material kommit fram. 48-åringen åtalades i december i fjol för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Åklagaren har listat 21 vittnen inför rättegången, bland annat flera poliser som ska redogöra för sina iakttagelser. En norsk kvinna som 48-åringen tidigare var gift med ska också höras, eftersom han har utsatt henne för liknande misshandel.

Hon hade också skärsår i underlivet och ändtarmen. Det fallet ledde till att 48-åringen 2005 dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Rättegången beräknas pågå i minst sex dagar.

Första rättegångsdagen blir den 21 augusti. Eftersom risken är stor att mannen inte infinner sig då kommer det enligt rättens ordförande ta ytterligare ett par månader innan nästa rättegångstillfälle.

Mer läsning

Annons