Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje över sexualundervisning slutade i sex- och samlevnadsdag

/
  • Angelina Nilsson och hennes klasskompis tar kondomkörkort.Foto: Ulrika Andersson
  • ”Utifrån produktbeskrivningen ska de gissa vilken kondom det är” säger Anna Hoglin när hon berättar om kondomtävlingen.Foto: Ulrika Andersson
  • P-linan med olika preventivmedel. ”Vissa har stenkoll medan andra vet nästan ingenting” säger Tim Larsson kurator på Ungdomsmottagningen.Foto: Ulrika Andersson
  • Stina Olsson, Anna Hoglin och Helena Thurhagen är tjejerna bakom sex- och samlevnadsdagen och Jonas Dahlström 9b.  Foto: Ulrika Andersson

Missnöjet över den sexualundervisning de fått i högstadiet blev grunden till fyra gymnasieelevers projektarbete. En sex- och samlevnadsdag på Kastalskolan i Brunflo.

Annons

När det var dags för projektarbetet bestämde sig Anna Hoglin, Stina Olsson, Helena Thurhagen och Carl Sundell som alla går Samhälle IT på Wargentinskolan för att hålla en sex och samlevnadsdag på Kastalskolan i Brunflo.

– Det började med att Stina och Helena pratade om att göra en sexbok sedan kom vi fram till att vi skulle ha en sex- och samlevnadsdag, berättar Anna Hoglin.

– Ja, det började på skämt med att vi skulle göra en sexbok eller en film. Lärarna tyckte det var jätte pinsamt att vi överhuvudtaget skulle göra något som handlade om sex, säger Helena Thurhagen.

Att de själva fått dålig sexualundervisning i högstadiet var en anledningen till att de körde vidare på idén, tog kontakt med sjukhuset och började samarbeta med ungdomsmottagningen.

– Det är ett glömt ämne och viktigt att prata om, säger Stina Olsson.

– Allt är inte perfekt och alla kan inte, säger Helena Thurhagen. Att prata om preventivmedel och vikten att skydda sig är nödvändigt nu när Jämtland stiger allt högre upp på klamydialistan.

Under sex- och samlevnadsdagen har eleverna på Kastalskolan fått ta del av en föreläsning om myter kring sex, tagit kondomkörkort och tävlat i att gissa rätt när det kommer till kondomer, preventivmedel och påståenden om könssjukdomar.

– Det är bra att de är yngre. Det skulle kännas konstigt om en gubbe pratade om det här, säger Angelina Nilsson.

– Det är kul att dem är här, säger Jonas Dahlström. De har lite mer koll.

Responsen under dagen från skolan och eleverna har varit positiv. Men det har även varit motgångar med projektarbetet då de haft svårt att få tag på föreläsare och skolor att nappa på idén.

– Hade vi haft möjligheten hade vi velat nå ut till fler skolor, säger Helena Thurhagen.

Mer läsning

Annons