Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjd med vården av sina föräldrar

En kvinna i Östersund är så missnöjd med hur kommunen sköter vården av hennes föräldrar att hon har anmält ärendet till Socialstyrelsen.

Annons

För några veckor sedan ansåg vårdpersonalen och en kommunal sjuksköterska att det inte var något större fel på hennes mamma. Men när familjen ordnade med ambulans till sjukhus var mamman så dålig så hon fick stanna kvar i två veckor.

I ett par tre år har kvinnans föräldrar, som båda närmar sig 90 år, bott i en av lägenheterna i servicehus som drivs av Östersunds kommun. Där bor de själva i en lägenhet, men har hjälp av hemtjänsten flera gånger om dygnet. Kvinnans mamma behöver hjälp med måltider och hjälp för att se till att toalettbesök blir gjorda.

Sedan en tid tillbaka tycker kvinnan och hennes föräldrar att det har blivit sämre och sämre med vården. Hon tycker att det slarvas med de måltider som personalen ska hjälpa föräldrarna med.

– Jag handlar mat åt dem som finns i kylen och frysen, men mycket mat är kvar. Och ofta säger de att mamma inte ätit för att hon inte ville, eller för att hon låg och sov. Men de måste ju se till att hon äter, säger kvinnan uppgivet.

För några veckor sedan var hennes mamma i dåligt skick. Hon var okontaktbar och andades väldigt tungt och kvinnan, som då var på besök, påkallade vårdpersonalen.

– Men de sa att de inte tyckte att det var något fel på henne.

Kvinnan var ändå orolig och bad personalen att kontakta sjuksköterskan. När sköterskan kom tyckte inte heller hon att det var något fel på hennes mamma.

”Det är inget fel, så tungt andas de äldre när de sover”, sa hon till mig berättar kvinnan.

Kvinnan kände sig fortfarande orolig, men fick nöja sig med beskedet och åkte hem till sig igen. Några timmar senare ringde hennes pappa till henne med stor oro och sa att mamman nu andades ännu tyngre. Då kallade de på ambulans.

– Ambulanspersonalen sa att hon hade låg syresättning och tyckte att hennes allmäntillstånd var dåligt och de tog med henne till akuten.

Där besannades kvinnans och pappans farhågor. Mamman var i så dåligt skick att hon fick stanna på sjukhuset i 14 dagar.

– Mamma var uttorkad, led av näringsbrist, hjärtsvikt och hade vatten i lungorna.

Nu har kvinnan anmält händelsen till både Socialstyrelsen och Patientombudsnämnden och hon är framförallt orolig för att mönstret ska upprepas när mamman nu har kommit hem till lägenheten igen.

Mer läsning

Annons