Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlad kvinna tvingades ligga skadad hel natt på golvet

Ett knytnävsslag träffade kvinnan i ansiktet. Av slaget föll hon ner i golvet och fick jätteont i höften.

– Jag kunde inte ta mig upp utan låg kvar på golvet hela natten.

Annons

Orden är kvinnans egna innan hon lastades in i ambulans och fördes till sjukhuset för vård för två veckor sedan.

Uppgifterna ingår i ett åtal där hennes man är misstänkt för grov kvinnofridskränkning i parets hem.

Den typen av brott ser polisen som ett samhällsproblem och i september inleddes en kampanj för att nå målet att fler utsatta kvinnor och män, samt vittnen, ska anmäla brott i nära relation och fullfölja anmälan.

I det här fallet uppstod misstankar mot mannen för ett år sedan, då kvinnan undersöktes på sjukhuset efter en liknande händelse i hemmet. Händelsen polisanmäldes av landstinget men lades ner då kvinnan inte ville medverka.

Nu känner kvinnan att hon inte orkar vara tyst längre.

När polisen kom till bostaden för snart två veckor sedan låg kvinnan med ett täcke över sig vid köksbordet. Hon förklarade för patrullen att hon blivit nedslagen av sin man på torsdagskvällen. På fredag förmiddag lyckades hon komma åt telefonen och ringa nödnumret 112.

Slaget som ledde till att hon golvades föregicks av att han skrek fula saker till henne, enligt förhören med kvinnan.

Hon slog i höften då hon hamnade på golvet och blev liggande där på grund av smärtorna. Mannen gick därifrån, kvinnan ropade att han måste ringa ambulans och hon ska då ha fått ett ”dra åt helvete” till svar.

Efter en stund kastade han åt henne ett täcke och en kudde och gick därifrån.

Då hon skrikit en stund om att få vatten fyllde han en mugg, slängde vattnet över kvinnan och gick därifrån. Efter ett tag somnade hon.

När kvinnan vaknade drog hon sig upp mot fönsterbrädan och fick tag på en tång.

Med den lyckades hon dra ned telefonen och ringa SOS och be om hjälp. Men första försöket att nå telefonen ska mannen ha avbrutit, genom att bryta loss tången ur hennes händer.

Som LT tidigare skrivit sitter mannen, som är i dryga 60-årsåldern, häktad i väntan på rättegång.

Han nekar till brott. Enligt förhören med honom ramlade kvinnan av sig själv när hon fäktade och slog efter honom. Angående vattenmuggen så hävdar mannen att kvinnan fumlade med muggen och fick vattnet över sig.

På frågan varför han inte hjälpte henne upp från golvet så hänger det ihop med att han inte orkade lyfta henne och därför ska han ha bäddat på golvet istället.

Under utredningen har det framkommit uppgifter om att kvinnan blivit misshandlad många gånger under deras långa äktenskap. Oftast har alkohol funnits med i bilden.

Åklagare Åse Schoultz har väckt åtal för grov kvinnofridskränkning och tar upp sju olika tillfällen där misstankar finns om att kvinnan blivit misshandlad, hotad och ofredad under en tvåårsperiod.

– Var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet för att allvarligt skada hennes självkänsla, enligt åklagare Åse Schoultz.

Mer läsning

Annons