Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruket av nytt knark ökar lavinartat i länet

Antalet beslag av metamfetamin har ökat lavinartat i länet det senaste året.

– Det är en drog som är kraftigt på uppgång, säger Johan Nilsson, narkotikaexpert på Rikskriminalen.

Annons

Under hela 2007 och 2008 gjorde Jämtlandspolisen två respektive tre beslag av det narkotikaklassade preparatet metamfetamin.

Bara under årets första sex månader är antalet beslag i Jämtlands län uppe i 18, fördelat på sju beslagstillfällen – en lavinartad ökning.

Totalt har 124,67 gram metamfetamin påträffats i samband med dessa beslag, att jämföra med 49 gram för två år sedan och 69 gram i fjol.

Johan Nilsson är narkotikaexpert på Rikskriminalen och menar att detta är en trend som pågår över hela landet.

– Överhuvudtaget börjar det bli mer droger överallt i samhället och metamfetamin är en av de droger som haft starkast ökning under senare år, säger han.

Johan Nilsson beskriver drogen som kostnadseffektiv för missbrukare och att det är ett starkt skäl till varför den ökat i popularitet.

– Det är ett väldigt starkt preparat som ger bättre berusningseffekt än exempelvis vanligt amfetamin. Prisnivån är dock densamma, vilket gör att missbrukaren kort sagt får en bättre produkt till samma peng.

I statistik från Rättsmedicinalverket går det att läsa att andelen personer av de som misstänkts för ringa narkotikabrott som tagit metamfetamin i länet under 2009 ligger kvar på samma nivå som under fjolåret (cirka 17 procent). De siffrorna sträcker sig dock enbart fram till den 10 mars i år, vilket gör att det finns god anledning att tro att andelen påvisade metamfetaminfall kommer öka under året.

I samma statistik för Västernorrland går det exempelvis att se att andelen fall där metamfetamin påvisats ökat från knappt 19 procent till 39,5 procent under samma tidsperiod.

– De som använder sig av metamfetamin är i regel tidigare amfetaminmissbrukare som övergår till något starkare. Samtidigt går det vissa trender inom smuggling och missbrukande. Eftersom den här drogen ofta exporteras från Baltikum har mängden metamfetamin ökat i takt med att trafiken från den regionen ökat, säger Johan Nilsson.

På nationell nivå hade tullen fram till den sista juni i år tagit 101,6 kilo metamfetamin i beslag, det jämfört med 49 kilo under det första halvåret 2008.

Mer läsning

Annons