Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbruket av nätdroger ökar lavinartat

/
  • Tullen har gjort en särskild satsning på post- och fraktförsändelser som resulterade i en kraftig ökning i beslag av narkotiska läkemedel. 849 000 tabletter år 2008 jämfört med 241 000 tabletter 2007. Merparten är kopplade till så kallade nätdroger.
  • Spice är fortfarande en laglig drog i Sverige som lite förenklat är en ”synetisk cannabis” som är gjord av kemiska ämnen och örter. I Tyskland är den förbjuden. Sverige är också på god väg att klassa preparatet som narkotika, enligt Tullverket.Foto: Markus Schreiber

– Vi får indikationer att fler och fler ungdomar hämtar ut konstiga paket på postens utlämningsställen, säger Maria Larsson, ungdomsutredare hos polisen i Östersund.

Annons

Spice, kratom, DXM och mefedron– alla är benämningar på droger som lätt går att köpa via internet.

Men många är fortfarande fullt lagliga att inhandla och myndigheter som Tullverket och Folkhälsoinstitutet jobbar för högtryck att kartlägga, analysera och olagligförklara droger som formligen skyfflas in i landet via postförsändelser från utlandet.

– Vi ligger i framkant att påträffa nya preparat, säger Lars Granström, internationell narkotikaspeciallist hos Tullverket.

Fast det hjälper inte. Samtidigt som ett preparat klassas som narkotika och blir olagligt dyker det upp en ny drog på hemsidor runt om i världen som bara är ett musklick bort.

– Det är nya, ofta helsyntetiska droger, som inte är klassifierade. Det är ju bara att ändra en liten molekyl i preparatet så är den möjlig att sälja lagligt. Vi ramlar över dem konstant, säger Lars Granström.

Det finns inga riktiga siffror på hur utbredd handeln med nätdroger är. Polisen får signaler om användandet som exempelvis i våras då polisens ungdomsgrupp i Östersund beslagtog nätdroger i Torvalla.

Och Maria Larsson i ungdomsgruppen märker att allt fler ungdomar hämtar ut paket på postens utlämningsställen i Östersund.

– Vi får indikationer att fler och fler ungdomar hämtar ut konstiga paket, säger hon.

Personal på några få utlämningsställen i Östersundsområdet är extra observanta och tipsar polisen när ungdomar – det handlar i regel om just ungdomar – frekvent hämtar ut små paket.

– Det vore en bra idé att försöka utöka samarbetet med utlämningsställena, konstaterar Maria Larsson.

Problemet med nätdrogerna är att polisen har svårt att komma åt såväl säljarna som köparna.

Allt sker i det fördolda, rent och kliniskt.

– Man gör saker vid datorn hemma som man aldrig skulle göra på Sergels torg.

– Att köpa tabletter av en kille på Plattan som säger vilka effekter preparaten ger, det aktar nog sig folk för, säger Lars Granström.

Ett lyckat exempel på ett tillslag som polisen genomförde nationellt var i mars i år. Anledningen till tillslaget är att Rikskriminalen sommaren 2008 identifierade att det narkotikaklassade preparatet Tramadol såldes via en hemsida på nätet som hade sitt ursprung i Sverige. Huvudmännen bakom försäljningen är hemmahörande i Södermanland och häktades november 2008.

447 köpare identifierades varav två i Jämtland. Nästan alla köpare är födda på 1980- och 1990-talen och tre av fyra var helt okända hos polisen.

– Det är en signal som pekar på att det finns ett stort mörkertal; att det är många som sysslar med droger som inte är kända hos oss, säger Maria Larsson.

Mer läsning

Annons