Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade PCB-inventeringar – hotas av böter

Fastighetsägare av äldre byggnader hade fram till sista juni i fjol på sig att göra PCB-inventeringar. Men det finns fortfarande 35 fastighetsägare i Östersunds kommun som inte har redovisat resultaten. De riskerar att behöva betala vite.

Annons

Östersunds kommun har skickat ut påminnelser och förelägganden till de företag som ännu inte redovisat resultat från inventeringarna. Nästa steg blir att koppla ihop kravet med ett vite.

– Kommer de inte in med resultatet kan miljö- och samhällsnämnden besluta att företaget måste betala vite, säger Robert Bergerheim, miljöinspektör på Östersunds kommun.

Det finns sammanlagt 700 fastigheter i Östersunds kommun som är byggda eller renoverade mellan 1956 och 1973. Mellan dessa år användes miljögiftet PCB till fogmassor och golv.

– Det användes för att göra fogarna mjukare och lättare att arbeta med, säger Robert Bergerheim.

Nyanvändning av giftet är förbjudet men ämnet finns fortfarande kvar i en del hus. Därför beslutade regeringen 2007 om en förordning som reglerar inventering och sanering av byggnader och anläggningar.

Sammanlagt skulle 230 fastighetsägare i Östersunds kommun ha redovisat inventeringsresultatet för miljö- och samhällsnämnden senast den sista juni ifjol. Men resultat fattas fortfarande från 35 av dem.

– Vi jobbar på att få in de resultaten och vi har skickat ut förelägganden, säger Robert Bergerheim.

Resultatet från de inventeringarna som har genomförts visade att 36 fastigheter hade spår av PCB. Av dessa är redan 18 sanerade och de återstående 18 ska saneras inom fyra år.

– Ägarna har till och med juni 2013 på sig.

PCB räknas till ett av de farligaste miljögifterna och för att inte ämnet ska spridas vidare till naturen är det viktigt att sanera.

– Det har mycket lång nedbrytningstid i naturen. Giftet kan ansamlas i människokroppen och hos djur högt upp i näringskedjan som örnar.

Det är framför allt via feta animaliska livsmedel som fisk, mjölk och kött som människor kan få i sig PCB. Giftet kan ge negativa hälsoeffekter.

– Det kan bland annat påverka nervsystemet och fortplantningsförmågan, säger Robert Bergerheim.

Mer läsning

Annons