Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade hjärnhinneinflammation

En kvinna sökte vård för att hon mått dåligt en längre tid och hade ont i ett öra samt feber. Efter många timmar på akuten konstaterades att hon fått hjärnhinneinflammation.

Annons
Kvinnan hade känt sig sjuk och haft ont i halsen i en vecka. Sedan besökte hon hälsocentralen. Där fick hon bakteriedödande medicin på grund av en mellanöreinflammation i ena örat.
Men sedan blev hon sämre, drabbades av yrsel och kräkningar och hennes man ringde efter ambulans.
Varken ambulanssjuksköterska eller akutsjuksköterskan uppfattade att kvinnan försämrats sedan hon var på hälsocentralen. Därför fick kvinnan vänta flera timmar innan jourhavande läkare gjorde sin bedömning.
Hon fick snabbt rätt behandling för bakteriell hjärnhinneinflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Hon spenderade två timmar på sjukhus men blev sjukskriven länge på grund av balanssvårigheter.
Berörd sjukvårdsinstans har gjort en händelseanalys, efter att händelsen Lex Maria-anmälts, samt påbörjat ett arbete med att få till bättre rutiner för ambulanssjukvård och akutmottagningen. Socialstyrelsen förutsätter att ansvarig chef vidtar de planerade åtgärderna och följer upp dem.

Mer läsning

Annons