Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade allvarligt höftproblem hos litet barn

Östersunds sjukhus missade att en liten flicka hade allvarliga höftproblem. Först när flickan var ett år och tre månader upptäckte sjukvården att en av hennes höfter hoppat ur led.

Annons
Det var flickans föräldrar som tog kontakt med sjukvården eftersom de var oroliga för dotterns försenade gångutveckling när hon var ett år och tre månader gammal. Då upptäckte läkarna att en av flickans höfter var ur led och sannolikt hade varit det en längre tid. De ansvariga på sjukhuset tror att flickans höftproblem rimligen borde ha upptäckts i ett mycket tidigare skede. Därför har man också anmält händelsen till Socialstyrelsen som ska utreda omständigheterna kring incidenten.
Det är osäkert exakt när problemen började visa sig men den lilla flickan undersöktes rutinmässigt på BB i samband med födseln. Hon undersöktes också av läkare vid Barnavårdscentralen vid både fem och tolv månaders ålder.
Vid samtliga undersökningar så beskrevs flickans höftleder fungera normalt. Flickan har opererats efter händelsen och ska gå igenom ytterligare behandling både i Östersund och vid en ortopedisk klinik i Göteborg.

Mer läsning

Annons