Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst två rätter – gärna sallad

Minst två maträtter plus ett vegetariskt alternativ. Det är livsmedelsverkets råd till skolbespisningarna.

Annons
Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, säger så här på verkets hemsida:
"Naturligtvis har föräldrar det största ansvaret för barns och ungdomars matvanor och hälsa. Men skolan har stor betydelse när det gäller att skapa långsiktiga goda matvanor och en positiv inställning till mat."
"Därför är det viktigt att fortsätta arbetet för bra skolmat. Det är en viktig investering i våra barns framtida hälsa och i deras matvanor som vuxna", fortsätter hon.
Livsmedelsverkets rekommendationer till landets skolkök:
Eleverna bör ha minst två rätter att välja på plus ett vegetariskt alternativ.
Värna salladsbordet. Flera sorter att välja på och ett inbjudande salladsbord – en självklarhet i våra skolor. Ett sätt att erbjuda variation kan vara att ersätta tomater, gurka och isbergssallad med till exempel rotfrukter, bönor och olika sorters kål.
Lättmjölk och vatten rekommenderas till skollunchen. De flesta barn får i sig för mycket mättat fett. Lättmjölk innehåller lika mycket näring som den fetare mjölken och är även berikad med vitamin D, som många barn får för lite av.
Fler läsk- och godisfria skolor. Livsmedelsverkets matvaneundersökning för fem år sedan visade att en fjärdedel av svenska barns kaloriintag då kom från godis, läsk, glass, snacks och bakverk. Här har skolorna gjort ett viktigt arbete de senaste åren. År 2004 fanns läsk och godis att köpa i sex av tio högstadieskolor enligt Svenska Tandläkarförbundets kartläggning. I dag är det bara i en av tio högstadieskolor som det säljs läsk och godis. Det här är ett bra exempel på att skolorna snabbt och utan kostnad kan göra något för bättre matvanor.

Mer läsning

Annons