Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minskat medicinintag hos äldre sparar stora summor

Läkemedlen minskade för de äldre efter läkemedelsgenomgångar vilket sparar stora pengar för landstinget. Dessutom mår nio av tio vårdtagarna bättre när de inte äter så mycket läkemedel.

Annons

Bedömningen är att det går att minska läkemedelsanvändningen ytterligare.

I genomsnitt används tio läkemedel per person i särskilda boenden.

Med ökad läkemedelsanvändning ökar risken för biverkningar, vilket kan leda till onödigt lidande för den enskilde vårdtagaren, ett tryck på vården samt stora onödiga kostnader för samhället.

Läkemedlen är en bidragande orsak till att mellan 5–30 procent äldre hamnar på sjukhus.

Det visar en rapport som sammanställts av leg apotekare Karin Lindgren och Ulrica Jonsson för Apoteket Famaci AB:s räkning.

– Det är inte en vetenskaplig rapport, slår de fast, utan en sammanslagning av reslutat från tidigare rapporter om läkemedelsanvändning på särskilda boenden i fem kommuner i Jämtlands län under åren 2007 till 2009.

– Vi tycker att det kan vara intressant att sammanställa en rapport för hela länet, då vi nu har gjort närmare tusen läkemedelsgenomgångar i Jämtlands län, säger de.

I analysen slår de fast att det förekommer att antidepressiva läkemedel används av äldre utan att det finns tillräcklig grund för det och att god omvårdnad ibland kan ersätta läkemedel.

Efter l äkemedelsgenomgångarna visar det sig att det totalt avslutades 1 342 läkemedelsbehandlingar, vilket motsvarar att varje vårdtagare slutade med 1,5 läkemedel.

Det motsvarar tillsammans en minskad läkemedelskostnad med runt 1 200 kronor per vårdtagare och år räknat i prisläget i februari 2009.

Den genomsnittliga läkemedelskostnaden sjönk från 7 400 till 6 200 per vårdtagare och år. Utvärtes medel, insulin och läkemedel som används vid behov ingår inte i kostnadsberäkningen.

Mer läsning

Annons