Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesstund för narkotikans offer

/
  • David Karlsson och Emelie Holm var två av besökarna på Stjärntorget som var där för att minnas narkotikans offer.Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Vid en manifestation på Stjärntorget i lördags samlades folk för att tillsammans hålla en tyst minut och ägna några tankar åt narkotikans offer.

Annons
– Det dör 300 människor varje år helt i onödan på grund av narkotika. För att samhället ska bli en plats utan narkotika måste vi alla hjälpas åt, framhåller Magdalena Enlöf i Ungdomens nykterhetsförbund i länet.
Tillsammans med Föräldraföreningen mot narkotika i Östersund genomfördes manifestationen i lördags.
Föreningarna vill att mer pengar satsas på det drogförebyggande arbetet bland unga. Kravet framförs mot bakgrund av en undersökning från i år om drogvanorna bland ungdomar i länet, som visar att elva procent av flickor i årskurs 9 provat narkotika. Bland kvinnor som går andra året på gymnasiet är det 13 procent och var femte kille i den gymnasieåldern har provat.
Är det acceptabelt? frågar sig företrädare för båda föreningarna.
– Att se någon man håller av gradvis försvinna i ett drogmissbruk innebär ofta en intensiv sorgeprocess, konstaterar Magdalena Enlöf som ställer krav på att stoppa knarket nu.
I det arbetet ställer föreningarna krav på ungdomar, föräldrar och kommunpolitiker att anmäla langning till polisen, inte köpa ut alkohol till unga och satsa mer kommunala pengar på förebyggande arbete mot droger.

Mer läsning

Annons