Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern vill skippa jante för att skapa jobb

/
  • Handelsminister Ewa Björling (M) besökte länet i går och hon tror att turism och miljöteknik är de främsta tillväxtbranscherna i Jämtland.

Handelsminister Ewa Björling (M) besökte i går Östersund och talade bland annat om vikten av att ignorera ordet lagom och att skippa jante.

Annons

Ewa Björling planerar under våren att hinna med besök på 42 orter runt om i landet. I går och i förrgår besökte hon Östersund och flera orter i Ragunda kommun. Den landsomfattande rundresan har döpts till det långa namnet Framtidsjobbsturnén, och syftet med den är bland annat att Ewa Björling ska få koll på vilka handelsområden som kan generera tillväxt framöver.

– Jag vill höra var det finns möjligheter till export och var det finns hinder för export, sade hon under sitt besök i Östersund där hon deltog i ett seminarium på Mittuniversitetet.

Under sitt inledande tal så nämnde Ewa Björling vikten av att som företagare känna stolthet. Bland annat berättade hon om en god vän som vägrade använda ordet lagom eftersom hon inte ville vara just lagom. Ewa Björling anser också att jante är en trist lag. Hon tycker att det är viktigt, inte minst för unga företagare, att släppa den.

– Man måste våga tro på sin idé, och säga, jag ska starta ett företag. Jag ska skapa mig ett jobb.

Ewa Björling vistas då och då i Jämtland eftersom hon har ett fritidshus i Åre. Precis som så många andra tror hon att turismen har en stor potential att fortsätta växa. Samtidigt ser hon att det finns vissa hinder.

– Hindret för turismen är kommunikationer. Vi behöver bättre vägar, bättre tågtransporter och större flygplatser, sade hon men tillade att satsningarna inte nödvändigtvis behöver ske i Jämtland eftersom insatser på andra håll i Sverige också kan gynna turismen i länet.

Mer läsning

Annons