Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milko förlorar Coop som kund

Arla tar över som huvudleverantör av mjölkprodukter hos Coop. Det är ännu ett bakslag för Milko och den jämtländska mjölken.
– Jag tror inte att Coop törs fullfölja det man är inne på på grund av den starka konsumentreaktionen, säger Milkos styrelseordförande, Per Åsling.

Annons

Mjölkbönderna i Milkoregionen går på knäna. Ekonomin är sämre än på många år och risken finns att allt fler jämtländska bönder lägger ner verksamheten.

2008 gjorde Milko rekordförlust med ett minusresultat på nästan 68 miljoner kronor.

Och nu kommer nästa bakslag: Arla har förhandlat med Coop och kommer att, från och med i höst, bli huvudleverantör till Coops alla butiker i landet utom i Värmland och norra Norrland.

Milkos styrelse bör vara minst sagt oroliga inför framtiden, men styrelseordförande Per Åsling är tämligen obekymrad.

– Än är inte sista ordet sagt, säger han.

– Vi fortsätter diskussionerna med Coop och vi märker att det är en stark rörelse bland konsumenter som är upprörda på grund av att man tycker att det är fel att transportera mjölkprodukter onödigt långt.

Han poängterar vidare att avtalet mellan mejerikonkurrenten Arla och Coop inte betyder totalstopp för Milkoprodukter i Coops kyldiskar.

– Det Coop har signalerat är att de drar ner på det sortiment som vi har stått som leverantörer av.

Åsling hoppas att reaktionerna från konsumentled ska få Coop att tänka om.

– Coop är chockad över den starka konsumentreaktion som har uppstått. Konsumenter inser att om man ska ha kvar jämtländskt jordbruk, måste man köpa jämtländska produkter. Då går det inte att köpa dem från Danmark.

Men ett affärsmässigt avtal kanske väger tyngre för Coops ledning i Stockholm än att Jämtland har betande kor på sina ängar?

– Jag tror att Coop vill ha mejerikonsumenterna kvar som sina kunder.

Vad händer i ett värsta scenario? Hänger något Milkomejeri löst till då?

– Scenariot att alla mejeriprodukter skulle bli Arla finns inte. Frågan är hur mixen ser ut i Coopbutikerna. Jag tror inte att Coop törs fullfölja det man är inne på på grund av den starka konsumentreaktionen

Finns det någon risk att ICA väljer samma väg som Coop?

– Vi har en fantastiskt bra affärsrelation med ICA. Handlarna kliver också fram och påtalar vikten av att handla regionalt och med Milko.

– Avtalet mellan Arla och Coop innebär att vår affärsrelation med ICA stärks. Min uppfattning är att det inte finns i ICA:s vildaste fantasi att göra något motsvarande.

Mer läsning

Annons